Šta je veb i zašto je bitan?

Na današnji dan pre 30 godina nastao je World Wide Web ili samo veb, kako ga obično zovemo. Većina nas veb poistovećuje sa internetom, koji je dvadeset godina stariji. Interesantno je da je jedan od najvećih izuma dvadesetog veka imao neslavan početak.

„Nejasan, ali uzbudljiv“, tim rečima je, u ulozi šefa, Majkl Sendal označio projekat na kom je radio softverski inženjer Cerna, Tim Berners Li.

Ipak, želja za olakšavanjem komunikacije među kolegama je prevazišla sve barijere, zbog čega se 12. mart 1989. godine pamti kao jedan od najznačajnijih datuma u istoriji interneta.

Koncept se zasnivao na hipertekstu – skupu veza ili datoteka koje su međusobno povezane. Za razliku od običnog teksta, koji se čita linearno, hipertekst sadrži smernice i linkove ka drugim srodnim tekstovima.

Berners Li je posle početnih neuspeha nastavio da radi na svojoj ideji i već naredne godine je osmislio prvi veb-server Cerna, kao i pretraživač. Ime pretraživača je bilo World Wide Web.

Ljudi koriste reči internet i veb kao sinonime, što je pogrešno. Internet je svetski sistem umreženih računara, dok veb predstavlja međusobno povezane hipertekstualne dokumente, koji se nalaze na internetu. Veb je samo jedna od usluga koje internet pruža.

Trideset godina kasnije, na svetu postoji više od milijardu i po sajtova multimedijalnih sadržaja i četiri milijarde korisnika interneta, čiji se broj neprestano povećava.

broj komentara 0 pošalji komentar