Elektrifikacija voznog parka

Svi svetski proizvođači automobila do 2025. godine u svojoj paleti će imati električni automobil. Elektrifikacija voznog parka zavisi od subvencija države u kojoj se automobili prodaju, kao i od infrastrukture za njihovo punjenje. Salon automobila u Ženevi najbolji je pokazatelj onoga šta nas čeka u bliskoj budućnosti.

Posle proboja „Tesle“ svi veći evropski proizvođači napravili su svoju verziju elektromobila. „Folksvagen“ planira da uloži neverovatnih 800 milijardi u elektrifikaciju celokupnog programa. „Mercedes“ već prodaje električni terenac i planira još 22 modela na struju, a isto to rade BMW i „Audi“.

„Tojota“ je ukinula proizvodnju dizel automobila. „Naše prelazno rešenje je hibridni pogon. Naravno u budućnosti elektični autombili“, naglašava predstavnik „Tojote“, Kristof Piternjon.

„Reno klio“ i „pežo 208“ bili su zvezde salona za one koji vole gradske automobile. To su ujedno i poslednji modeli koji će moći da se kupe sa dizel motorima.

Leon Blanše direktor razvoja „Pežoa“ ističe da „pežo 208“ ima potpuno novu platformu prilagođenu elektropogonu. „Sa dometom od 350 kilometra biće uopotrebljiv i u gradu i na manjim međugradskim putevima“, dodaje Blanše.

Ivana Mitrović, zastupnica „Renoa“ kaže da će do 2022. „Reno“ imati 12 električnih automobila, a „klio“ je prvi hibridni „Reno“ koji će biti na raspolaganju do kraja godine.

„Siti smart“ automobili će moći da se iznajmljuju preko mobilnog operatera. Najbolji primer je novi „Sitroen ami“. Tehnološki najnapredniji je ipak „Fiat“ „ćentoventi“ ili u prevodu 120 vetrova. Njegova unutrašnjost može da se napravi po želji, a delovi štampaju na tri-de štampaču.

Domet tog elektičnog automobla je 100 kilometara, ali možete dokupiti baterije do 500 km. Namenjen je mlađoj publici koja se razume u savremene tehnlogije. Ovo je nova budućnost „Fijata“ kao fabrike.

Na salonu u Beogradu očekuje nas nekoliko elektromobila koji dolaze iz Ženeve. Nažalost, cene su im i dalje dosta visoke jer još nemaju najavljivane subvencije države.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара