Požurite sa rezervacijom, izlet u svemir već od 9,5 miliona dolara!

Stanica „Aurora“ mogla bi da postane prvi hotel u svemiru. To je zvanično objavljeno u aprilu prošle godine na konferenciji u Kaliforniji. Gosti bi tokom kosmičke avanture bili smešteni na 320 kilometara iznad Zemljine površine, odakle bi uživali u pogledu na svoju planetu.

Izlet neće biti jeftin. Boravak od 12 dana na stanici „Aurora“ imaće početnu cenu od 9,5 miliona dolara. Organizatori navode da su izleti već rezervisani za prvih sedam meseci.

„Cilj nam je da ljudima pružimo iskustvo profesionalnog astronauta“, istakao je Frenk Bunger, osnivač i izvršni direktor kompanije „Orion span“, koja poseduje stanicu „Aurora“.

„Očekujemo da će većina gostiju gledati kroz prozor, a ako im postane dosadno ponudićemo ono što zovemo 'holodek', iskustvo virtualne stvarnosti. Gosti će tako moći da lebde svemirom, hodaju po Mesecu, ili da igraju golf“, objašnjava Bunger.

Malo opreza nije na odmet

Posete će biti organizovane u grupama koje će činiti četiri gosta i dva člana osoblja. Spavaće u pričvršćenim vrećama i ješće suvu hranu. Svi gosti će morati, pre puta, da se podvrgnu sistematskim pregledima. Za razliku od prakse na Mećunarodnoj kosmičkoj stanici, voda će se donositi sa svakom turom posetilaca, odnosno, neće se dobijati iz urina, prenosi Bi-Bi-Si.

Iako je svemirski turizam uglavnom definisan kao veliki korak za čovečanstvo, neki stručnjaci su po tom pitanju oprezni.

„Mislim da je stanica 'Aurora' dobar izum, ali kako će se sve to sprovesti u delo, ostaje nam da vidimo“, kaže Kristijan Lezer iz Istraživačkog centra za turizam i saobraćaj na Univerzitetu Sent Galen u Švajcarskoj.

„U ovom trenutku svemirski turizam je oblast u kojoj su stvarnost, prevare i naučna fantastika pomešani na takav način, da je teško razlikovati stvarnost i želje“, dodaje Robert A. Gelič sa Univerziteta za vazduhoplovstvo „Embri Ridl“ na Floridi, koji za sada jedini u svetu školuje kadar za svemirski turizam.

Ipak, svi se slažu da turizam koji se odnosi na kosmos, jeste realnost. Počeo je još 2001. godine kada je amerikanac Denis Tito platio Ruskoj agenciji za istraživanje svemira 20 miliona dolara za sedmodnevnu posetu Međunarodnoj kosmičkoj stanici. Već je napravljeno desetak komercijalnih svemirskih luka širom SAD, a postoje i propisi u tom domenu koji se bave pitanjima kao što su odšteta, odgovornost prema strankama i rizici.

Kada je reč o „Aurori“, postavlja se pitanje lokacije njenog lansiranja i načina vraćanja gostiju na Zemlju.

Kašnjenja, bankroti i prestarelost turista 

Osim toga, postoji rizik od preranog utvrđivanja datuma za neke poduhvate kao što je hotel „Aurora“. Na primer, „Virdžin galaktik“ je sa sličnim projektom u devetogodišnjem kašnjenju, dok je kompanija "XCOR Aerospace" proglasila bankrot 2017. godine. Tu je i problem sa starenjem kandidata za turiste koji, dok su na listama čekanja, mogu biti isključeni sa spiska za izlet u svemir uskled novonastalih zdravstvenih problem koji dolaze s godinama.

Takođe, isto kao i kod astronauta, kojima se savetuje da se tokom leta uzdržavaju od seksa, to bi važilo i za svemirske turiste, što nosi rizik da za njih, putovanje u svemir ostane bez romantične note.

Tu su i posledice boravka u specifičnom okruženju, koje utiče, na primer, na pritisak i vid, i koje može da izazove genetička oštećenja.

Ipak, Lezer vidi svemirski turizam kao prirodni napredak čovečanstva: „Pred nama su nova područja za turistička otkrivanja, svemir je samo jedno od novijih koje bi moglo biti otvoreno“.

Kada će se otvoriti za sada još niko nije siguran.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи