DIDS 2019: Suština digitalne transformacije je u onome što je iza tehnologije

Danas počinje slobodna registracija IDN naziva u okviru domena .RS, ali i registracija naziva sa proširenim setom ćiriličkih slova u okviru domena .SRB. Održava se i 10. jubilarna konferencija DIDS 2019 koja je postala svojevrsni brend u domaćoj internet zajednici, jer je reč o prvoj i najposećenijoj konferenciji o internetu u zemlji. Vladimir Manić i Vladimir Radunović otkrili su šta nas još očekuje narednih godina na putu kroz proces digitalizacije.

Tema ovogodišnje konferencije DIDS nije samo tesno povezana sa internetom i informacionim tehnologijama, već i sa aktuelnim trenutkom sveta u kome živimo.

Direktor Registra nacionalnog internet domena Srbije Vladimir Manić, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a ističe da je tema jubilarne konferencije digitalna transformacija.

„Svedoci smo da svakog dana internet i digitalni servisi sve više ulaze u sve pore života i poslovanja i moramo to posmatrati kao širu društvenu promenu. Konferencija će se baviti promenama kako u javnom sektoru, tako u privredi i na kraju u domenu internet domena“, istakao je Manić.

Vladimir Radunović, koji će biti moderator bloka koji se bavi temom digitalizacije u državnoj upravi, navodi da je digitalizacija „najskuplja reč“ – prisutna je u svakom razgovoru.

„Pokušaćemo na panelu da približimo šta digitalizacija znači ne samo danas nego i 2030. godine i šta to znači za običnog građanina. Vi već danas možete da prijavite obdanište onlajn ili da podnesete poresku prijavu APR-u onlajn, ali treba da bude mnogo više od toga - da sve to može sa mobilnog telefona, da sve može na jednom sajtu ili aplikaciji, a ne da jurite po pet sajtova, a ono što je najvažnije da vas ne interesuje da li imate Izvod iz matične knjige rođenih, da ne razmišljate koji su papiri iza nego da za vas taj sistem popunjava sve, a vi samo gledate da li je to za kredit, obdanište“, objasnio je Radunović.

Prema njegovim rečima, nije važno koja tehnologija će da postoji 2030. godine već da imamo nekog robotića koji će sam da iznese nove vesti i mi mu naložimo da nam nađe stan u nekom delu grada prema našim primanjima, koji su rešeni u katastru, nemaju pravni problem, aplicira za kredit za nas jer on zna koliko smo kreditno sposobni.

„Još lepše, ako to bude moglo, je da izađemo iz okvira administracije. Ako se donosi novi zakon onda robotić može da nam kaže: Ovaj zakon za tebe znači ovo - da će deca moći da ti se upišu u taj vrtić, da je tamo ovolika gužva, da imaš ovoliko para, da ćeš na toj opštini imati toliki porez, pa da mi možemo da utičemo na oblikovanje tih odluka. E to bi bilo super“, istakao je Radunović.

Suština digitalne transformacije nije sama tehnologija nego ono što je iza. Da se sistem promeni, jer sada su servisi oblikovani prema sistemu – šta državi treba od papira Ideja je da u budućnosti bude obrnuto – šta nama treba.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво