Kome treba savitljivi telefon

„Samsung fold“ mogao bi da bude prvi telefon nove ere, baš kao što je to pre 12 godina bio „ajfon“, pod uslovom da opravda očekivanja koja je raspalio na promociji u San Francisku.

Bilo je to kao kada bi „Rolingstonsi“ koncert počeli sa Satisfekšn.

Prvo što je na reviji novih uređaja „Samsung“ pokazao, mahom novinarima i IT analitičarima bio je telefon koji se savija i već mesecima najavljuje. 

Najtačniji opis ovog aparata je da su dva supertelefona spakovali u jedan, na šta ukazuje i najavljena cena od 1.980 dolara, taman ispod psihičke granice.

Međutim, „fold“ nije prost zbir dva najbolja „galaksija“, on najavljuje mnogo više, potpuno drugačije iskustvo korišćenja mobilnog uređaja, recimo mogućnost da na jednom ekranu otvorite istovremeno više aplikacija što do sada nismo viđali niti je bilo praktično.

Strah od nežnosti 

Sa 12 gigabajta radne memorije, šest kamera uglavnom sa po 12 megapiksela, dve baterije i sistemom zupčanika koji bi trebalo da garantuju 100.000 otvaranja bez kvara, „fold“ trenutno nema druge konkurencije osim sebe samog.

Za razliku od ostalih uređaja koji su nam predstavljeni, „fold“ nije dat novinarima u ruke, da osete koliko je težak i kakav je osećaj kada se otvori, što znači da serijska proizvodnja verovatno nije spremna, ali je bilo veoma važno pojaviti se pre konkurencije. 

Ali kada neko najavi cenu, to samo može da znači da su inženjeri završili posao i da se ne očekuju iznenađenja zbog kojih bi mogao da poskupi.

„Foldu“ najveća pretnja ne dolazi od eventualne konkurencije već od sopstvene nežnosti, ne bude li sposoban da izdrži uobičajene korisničke grubosti malo ko će hteti da izvrne toliki novac za njega, proći će kao sportski talenti koje su povrede srečile da naprave karijeru.

Sve ostalo deluje da je na mestu, sa takvim karakteristikama i ekranom zamislivo je da ponekome zameni i računar i televizor.

Zato će ostalim uređajima, pre svega desetoj seriji „galaksija“ biti teže da izađu iz njegove senke, a ne zaslužuju da budu u zapećku.

S manje svetlosnog „nikotina“

"S10E" sa osnovnom cenom od „skromnih“ 750 dolara je dobar kompromis, iako ima „samo“ tri kamere i nema senzor za otisak prsta ugrađen u ekran, što bi uz cenu možda mogla da mu bude i prednost.

"S10" i "S10+" imaju četiri i pet kamera, uključujući i panoramske, maksimalno iskorišćeni prostor za ekran, mogućnost da se memorijski prošire na 1,5 terabajta.

Glavna prednost im je veštačka inteligencija to jest opcija da uče o svom korisniku i pomažu mu da svoj život i korišćenje samih telefona optimizuje.

Značajno je smanjeno i takozvano „plavo svetlo“ ekrana odgovorno za zamor očiju i druge psihičke probleme koje stiču ljudi koji su previše zagledani u ekran.

Svi ovi aparati pojaviće se na tržištu 8. marta, a očekuje se da tada budu plasirani i u Srbiji.

Bratstvo sa Instagramom 

Da bi svoje aparate učinio još atraktivnijim „Samsung“ se udružio sa Instagramom s kojim su razvili posebnu aplikaciju koja omogućava bolje uređivanje fotografija.

Slično je i sa video-montažom gde je ostvarena saradnja sa Adobom, ali uslovi te saradnje nisu posebno elaborirani.

Predstavljene su i bežične slušalice „Samsung bads“, praktično odgovor na Eplove „Irpods“, novi „galaksi sat“ i „fitbit“ narukvica koja kontroliše puls i fizičku aktivnost.

Publika je nove uređaje uglavnom komentarisala uzdasima, aplauzi su bili slabiji, ali sa razlogom – svi su u ruci držali telefone kako bi postovali ili slikali sve što je vezano za promociju pa nije bilo zgodno tapšati.

Konačan zaključak je da je „Samsung“ pred godišnji kongres mobilne telefonije u Barseloni isprednjačio konkurenciji za pristojan korak, a ako „fold“ opravda makar najskromnija očekivanja biće to korak od sedam milja u industriji koja računa u inčima.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи