Srpski naučnik koji je učestvovao u detekciji signala iz svemira o teleskopu Čajm

Radio-signali iz svemira, koji su nedavno detektovani i o kojima se izveštavalo širom sveta, zabeleženi su zahvaljujući jedinstvenom teleskopu u Kanadi. Čajm, kako je ime uređaju, našao se na naslovnoj strani najuticajnijeg naučnog časopisa „Nejčer“, koji je izašao pre tri dana. Šta je Čajm i da li su te signali poslali vanzemaljci, za Jutarnji program objašnjava Nikola Milutinović, naučnik koji je učestvovao u otkrivanju ove misteriozne pojave i koji radi na tom radio-teleskopu.

Na naslovnoj strani Nejčera, najuticajnijeg naučnog časopisa na svetu, pre nekoliko dana, objavljena je fotografija Čajma (CHIME – Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment), radio-teleskopa koji je nedavno detektovao signale iz svemira.

Srpski naučnik Nikola Milutinović sa Univerziteta Britanske Kolumbije u Kanadi, učestvovao je u otkriću tih signala, radeći upravo na Čajmu.

„Eksperiment Čajm je saradnja tri najveća kanadska univerziteta – Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji, Univerziteta u Torontu, Univerziteta „Makgil“ iz Montreala i Dominion radio-astro-fizičke opservatorije koja je deo Nacionalnog kanadskog istraživačkog centra“, precizirao je Milutinović.  

Teleskop Čajm je napravljen je od četiri cilindra, njegova površina je kao dva fudbalska terena i odličan je za pravljenje mape neba jer mu je osteljivost velika.

Radio-teleskopi, objašnjava Milutinović, dizajnirani su kao velike satelitske antene i oni su radio-prijemnici, ali vlada pogrešno mišljenje da se nešto sluša radio-teleskopom.

„Intuicija je bazirana na radio-prijemnicima preko kojih se zvuk prenosi modulacijom svetlosti u radio delu spektra. Ovde mi gledamo direktno na svetlo koje dolazi iz izvora“, istakao je Milutinović. 

Ponavaljajući radio-signali koje je Čajm detektovao su senzacionalni jer dolaze iz dubokog svemira. Reč je o brzim i jakim praskovima. Naučnici ih zovu FRB signali, što je sklraćenica od Fast Radio Burst.

„Godine 2007. smo otkrili prvi FRB. Kada stignu kod nas na zemlju jačine su kao kada bi mobilni telefon postavili na udaljenost 1.000 puta dalje od Meseca, recimo, i onda posmatrali radio-teleskopom, znači ne toliko jaki, ali kada se uporede sa ostalim astronomskim fenomenima u radio spektru oni su najenergičniji na nebu“, kaže Milutinović.

O ovom izuzetnom otkriću izveštavali su mediji širom sveta. Budući da svima nije bilo jasno poreklo pojave, pojedini mediji su pisali i da potiču od veštačkih izvora, odnosno vanzemaljaca.

„Pomalo zbog te miskoncepcije i zbog ideje da astronomi ništa drugo ne rade do da jure vanzemaljce u svemiru, postoje teorije da su ovi fenomeni vanzemaljskog porekla. Iako su te teorije jako interesantne, jednostavnije teorije su da ovi fenomeni nastaju u sudarima neutronskih zvezda u kojima se oslobađa izuzetno velika količina energije“, naglasio je naučnik.  

Pored detektovanja FRB signala primarni zadatak ovog izuzetnog teleskopa je lociranje vodonika u svemiru, čime se otkriva njegova struktura. Na taj način Nikola Milutnović i još četrdesetak naučnika zaposlenih u ovoj kanadskoj opservatoriji, traže odgovore na pitanja koji bi bar delimično rasvetlili neke misterije univerzuma.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво