Više robota u svakodnevnom životu, ali uz etička načela

Evropski parlament usvojio je danas u Strazburu Izveštaj o veštačkoj inteligenciji i robotici, kojim podstiče države članice na podizanje svesti o prednostima upotrebe robota u svakodnevnom životu, ali i upozorava da je potrebna njihova primena u skladu sa etičkim načelima kako se ne bi narušilo pravo građana na privatnost i kako se njihovi lični podaci ne bi koristili bez prethodnog odobrenja.

Izveštaj o sveobuhvatnoj evropskoj industrijskoj politici o veštačkoj inteligenciji i robotici koje je ranije usvojio Odbor za industriju, istraživanje i energetiku, prihvatio je u utorak velik broj poslanika. Od 572 prisutna, protiv su bila samo 54, a 45 se uzdržalo od glasanja, prenosi Hina.

Ešli Foks, predstavnik evropskih konzervativaca i reformista, rekao je tokom rasprave da veštačka inteligencija treba da ima čoveka u središtu, što znači da njeno korišćenje mora da poveća ljudske sposobnosti, a ne da ih zameni.

U izveštaju se navodi da se veštačka inteligencija može primeniti u različitim sektorima u kojima je standardizacija od velike važnosti. Pre svega misli se na oblasti kao što su pametna proizvodnja, robotika, autonomna vozila, virtualna stvarnost, analiza podataka, kao i u sektoru zdravstva i pružanju pomoći.

Međutim, prema anketi Evrobarometra iz maja 2017. godine, građani Eevropske unije se i dalje ne osećaju prijatno pri pomisli na korišćenje robota u svakodnevnoj zdravstvenoj zaštiti.

Imajući u vidu tu činjenicu, Parlament poziva države članice da razviju strategije i kampanje s ciljem podizanja nivoa svesti kod građana o prednostima upotrebe robota u svakodnevnom životu.

Evropski parlament je prihvatio u decembru prošle godine i predlog uredbe o uspostavljanju novog programa „Digitalna Evropa“ i osiguravanju najmanje 9,2 milijarde evra za sprovođenje programa u novom višegodišnjem finansijskom okviru od 2021. do 2027. godine, kojim će se, između ostalog, razvijati računarstvo visokih performansi i veštačka inteligencija, prenosi agencija.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво