Nemačka služba: Pametni telefoni „Sjaomi“ i „One plus“ najviše zrače

„Sjaomi mi A1“ i „one plus 5T“ su pametni tefoni koji najviše zrače, čime bi mogli da naškode zdravlju svojih korisnika, navodi se u izveštaji nadležne nemačke službe, doprinoseći novim kontroverzama u vezi sa tim pitanjem.

Federalna kancelarija za zaštitu od radijacije Nemačke sastavila je listu pametnih telefona sa najvišom i najnižom specifičnom stopom apsorpcije (specific absorption rate  –SAR).

Ta jedinca iskazuje frekvenciju radio talasa koju emituje svaki pametni telefon. Što je vrednost viša, uvećava se mogućnost da korisnici budu izloženi potencijalno štetnoj radijaciji.

Kineski „Sjaomi Mi A1“ i „one plus 5T“ pokazali su se kao „najveći prestupnici“ kada je reč o zračenju. Ta dva proizvođača pametnih telefona zauzela su čak četiri mesta u kategoriji uređaja sa najvišom specifičnom stopom apsorpcije.

„Sjaomi Mi A1“ imao je najvišu vrednost SAR od 1,75. Slede ga „one plus 5T“ sa 1,68, „sjaomi mi maks“ (1,58), „one Plus 6T“  (1,55) i „HTC U12 lajf“ (1,48).

Lista uređaja koji najviše zrače uključuje i popularne modele poput „gugl piksela 3 iks-el“, „piksela 3“, na sedom i 12 mestu, dok je „ajfon 7“ na devetom (1,38).

Još jedan prestižni uređaj kompanije „Epl“– „ajfon 8“ zauzeo je 14. mesto sa 1,32 SAR. 

Sa druge strane, na listi uređaja koji emituju najmanje zračenja dominira kompanija „Samsung“ sa osam modela od ukupno 16 pametnih telefona.

Na vrhu liste su „samsung galaksi nout 7“ i „ZTE akson elit“ sa 0,17, a odmah ispod njih su „el-dži G7“ i „samsung galaksi A8“ sa 0,24 jedinica SAR.

Nažalost, još ne postoje univerzalne standardizovane smernice o bezbednom nivou zračenja koje emituju smartfoni.

Prema nemačkom sertifikatu za „bezbedno po okolinu“ nazvan „Plavi anđeo“, donja granica za pametne telefone je 0,6 jedinica SAR.

Proteklih godina više puta se vodila debata u javnosti o štetnosti zračenja koje emituju pametni telefoni. Neka istraživanja tvrdila su da zračenje od mobilnih telefona može dovesti do raka i gotovo isti broj koji je te navode odbacio.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи