„Despot“ – prvo oklopno vozilo iz RS

Na svečanom defileu povodom Dana Republike Srpske, u Banjaluci je predstavljeno i prvo oklopno vozilo proizvedeno u Srpskoj – „despot“, kompanije Tehnički remont Bratunac (TRB).

Reč je o, kako navode u TRB-u, oklopnom multifunkcionalnom vozilu vrhunskih performansi, namenjenom obavljenju širokog spektra policijskih ili vojnih zadataka.

Kako objašnjava RTRS, osnovni koncept vozila zasniva se na višenamenskoj šasiji sačinjenoj od sklopova pogona i prenosa snage, kao i nezavisnom sistemu oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim vremenskim i terenskim uslovima.

„Despot“ je modernog dizajna, dužine 6,05 metara i visine 2,7 metara, sa maksimalnom masom od 14 tona.

U pitanju je vozilo koje dostiže brzinu od 120 kilometara na čas, savladava nagib od 50 stepeni, kao i bočni nagib od 30 stepeni.

Takođe, kako se navodi, „despot“ se kreće i po vodi višoj od jednog metra, bez problema savladava vertikalne prepreke visine do pola metra i potpuno je funkcionalan na temperaturama od minus 40 do 50 stepeni Celzijusovih.

Reč je o najprestižnijem proizvodu na koji su ponosni u TRB-u, naglasio je direktor i većinski vlasnik kompanije Slavenko Ristić.

On je dodao da je od ideje do današnje promocije prošlo godinu dana i istakao da je u razvoju vozila učestvovalo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske.

„Ponosni smo na vozilo, ali i radnike i inženjere koji su učestvovali u izradi 'Despota', kao krune četvorogodišnjeg rada fabrike“ rekao je Ristić.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи