Nastup srpskog tima najbolji na takmičenju u robotici u Šangaju

Srpski tim Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ iz Beograda učestvovao je na Svetskom takmičenju u edukativnoj robotici u Šangaju i osvojio je posebnu Nagradu za najbolji nastup.

Pobedili su 15.000 učesnika iz čak 50 zemalja. Marko, Igor, Ivan i Luka napravili su jedinstvenog robota.

„On ima zadatke koji se zasnivaju na osnovama mehanike znači on pomera poluge, nosi kutije, okreće zupčanike“, objašnjava jedan od članova srpskog tima Marko Kolundžija.

Ivan Antoković priznaje da je bio teško: „Oko dve godine smo se spremali, uglavnom posle škole, nekada smo i pre škole dolazili i bilo je jako naporno i teško, ali kao vidite rad se isplatio“.

Konkurencija je bila velika. Učestvovala su deca iz svih krajeva sveta. Naš tim ne krije da je imao tremu.

„Imali smo jedan veliki problem na početku nismo mogli robota da povežemo sa laptopom, ali posle nekih dva i po sata takmičenja uspeli smo da rešimo taj problem“, kaže Igor Stamenković.

Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je Informaciono doba. Učenici su imali zadatak da programiraju robota koji će svojim kretanjem rešiti skladištenje podataka na serveru, reciklažu elektronskog otpada i problem onlajn kupovine. Našem timu od početka je pomagao profesor Đuro Pađan.

„Nije bilo teško, bilo je dinamično i veoma su inspirativni tako da su izvukli iz mene maksimum i oni su dali svoj maksimum tako da je to rezultiralo u toj jednoj lepoj nagradi“, kaže Pađan.

Ovo je drugi put da Srbija ima predstavnike na takmičenju u Kini, zahvaljujući programu „Bitka za znanje“. I to nije kraj, kaže ovaj tim, spremaju se za buduća takmičenja i nove medalje.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво