Kolika je šansa da Nasa pronađe život na Marsu?

Moglo bi biti lakše pronaći znake drevnog života na Marsu pre nego na Zemlji, rekli su naučnici koji su povezani sa Nasinom sledećom istraživačkom misijom.

Robot na šest točkova treba da dodirne površinu Crvene planete 2021. godine. Njegov cilj biće da u tragovima stena starim 3,9 milijardi godina pronađe tragove nekadašnjeg života.

Veoma je teško utvrditi život na Zemlji iz tog perioda, ali možda Mars ima očuvanije tragove, kažu istraživači.

Dinamički procesi na Zemlji konstantno ispuštaju i recikliraju kamenje. To su procesi koji mogu izbrisati tragove života, ali koji su se na Crvenoj planeti zaustavili u ranoj istoriji, prenosi Bi-Bi-Si.

„Većina zapisa o stenama naše planete je uništena subdukcijom (podvlačenje tektonske ploče pod drugu) ispod okeanske kore, ali čak i kamen koji je ostao na površini je zagrejan i stisnut, što možda nije i slučaj na Marsu“, objašnjava za Bi-Bi-Si Ken Viliford iz Nasine Laboratorije za mlazni pogon.

Dodaje da i ako zvuči paradoksalno, ipak je verovatno da su starije stene na Marsu bolje očuvane od mnogo mlađih stena na Zemlji. 

Novi Nasin robot spustiće se u ekvatorijalni krater „Jezero“ u kom satelitski snimci ukazuju da je nekada postojalo duboko jezero.

Naučnici se nadaju da se mirkoorganizmi nalaze u ovom vodnom telu ili oko njega i da će potpisi o njihovom prisustvu biti sadržani u sedimentima koji se danas lako mogu bušiti.

Ključna meta biće deponije karbonata koje izgledaju kao da su se nalazile na obali jezera.

„Karbonati su vrsta mineralnih materija koje se izlivaju iz vode. Ono što je zaiste sjajno u tom procesu je to što kada napuste – oni filtriraju sve što je u vodi. Dakle, sve što je živelo tamo može biti zarobljeno unutar mineralnog materijala“, objasnio je Brajoni Hogan sa Univerziteta Perđu u Indijani.

Scenario iz snova za naučnike je da se robot zakači za stromatolite koji bi sadržali znakove života na Marsu. Te karbonatne kupolaste strukture su na Zemlji izgrađene od mikrobioloških podloga.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво