Kinezi žele da slete na mračnu stranu Meseca

Misija „Čange 4“ trebalo bi da rezultira spuštanjem statičkog sletnog dela i rovera u Fon Karmanov krater, koji se nalazi na Mesečevoj strani koja se nikad ne okreće ka Zemlji.

Na Mesec će biti stići raketom „dugački marš 3B“ (Long March), koja je lansirana iz centra Sičang. Cilj misije je da donese nazad na Zemlju uzorke stena i tla.

Kineska misija će na Zemljin satelit sleteti početkom januara, kada se sonda uz pomoć potisnika bude spustila na površinu.

Uprkos tome što se naziva mračnom stranom Meseca, ona je obasjana Suncem i ima iste faze kao i nama bliža strana, a atribut „mračna“ se odnosi samo na to što ne može da se vidi sa Zemlje.

Fon Karmanov krater je zanimljiv naučnicima jer se nalazi u Ejtkenovom basenu na Južnom polu, koji se najverovatnije formirao kao posledica udara velikog asteroida milijardama godina unazad.

Osim toga, kineska misija će testirati sredinu i udariti temelje za potencijalno postavljanje radio-astronomskih teleskopa na mračnoj strani, koja je zaklonjena od radijske buke za Zemlje.

Statički sletni deo nosiće u sebi tri kilograma težak sanduk sa semenjem krompira i vrstom kupusnjače arabidopsis. Malu biosferu osmislili su stručnjaci sa 28 kineskih univerziteta.

„Želimo da ispitamo respiraciju semenja i proces fotosinteze na Mesecu“, objasnio je za agenciju Sinhua, Liju Hanlong, predvodnik eksperimenta i potpredsednik Univerziteta Čongking.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво