Evropska komisija hoće mesečne izveštaje o lažnim vestima od „Fejsbuka“, „Tvitera“, „Gugla“?

Od platformi društvenih mreža među kojima su „Fejsbuk“, „Tviter“ i „Gugl“, Evropska komisija planira da traži izveštaje na mesečnom nivou, sve do maja kada se održavaju izbori za Evropski parlament, izjavila su dvojica zvaničnika Evropske unije za evropski „Politiko“.

Neimenovani zvaničnici su, kako se navodi, naveli da će izveštaji biti u vezi sa „ruskom kampanjom dezinformisanja“, a da je taj poziv deo „akcionog plana“ vezanog za lažne vesti koji će biti predstavljen u sredu.

„Fejsbuk“ i druge društvene platforme biće pozvani da podnose izveštaje od januara do maja, rekao je jedan od zvaničnika.

Evropska komisija planira i da objavi te izveštaje kako bi podigla svest evropskih glasača o tome kako inostrani akteri pokušavaju da utiču na njihov glas.

Taj plan koji će biti iznesen u sredu će istaći, kako se navodi, Rusiju kao zemlju koja je u više navrata napravila takav prestup koristeći sistematske kampanje dezinformisanja velikog obima.

U izveštajima ovih kompanija, biće i podataka o tome kako oni obeležavaju političke oglase kao i koliko lažnih naloga i „bot“ naloga oni identifikuju i ugase.

Među kompanijama od kojih će biti zahtevan mesečni izveštaj trenutno se nalaze i „Tviter“ i „Mozila“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи