Policija Dubaija u poteru i po zemlji i u vazduhu

Dronovi kao policijska vozila, novost koju je uvela policija Dubaija, stigla je iz Kine i u potpunosti će promeniti brzinu reagovanja u kritičnim situacijama.

Klasičnu patrolu motociklista policajaca u Dubaiju zameniće dronovi, slični motociklima. Za razliku od dosadašnjih, koji prevoze putnike i imaju zatvorene kapsule, ovi dronovi su potpuno otvoreni i za njihovu upotrebu morate da imate motociklističko odelo. Lete na visinama od dva do 350 metara i brzinom od 30 do 70 kilometara na čas.

„Ovi dronovi mogu biti navođeni sa zemlje, ali mogu se posle obuke, koja je veoma složena, i samostalno voziti. Ipak, imaju određene sisteme koji ne dozvoljavaju da se dron okrene u vazduhu i dosta čuvaju policajce kada ih voze“, ističe Stjuart Rasel, stručnjak za kompjutersku tehniku.

Za sada dronovi voze samo jednog policajca, ali u budućnosti će se proizvoditi i oni koji mogu da budu dvosedi.

„Moramo voditi računa u humanoj upotrebi dronova, jer u budućnosti zloupotrebe ovih letelica i 'lošim momcima' daće veće šanse da pobegnu od zakona. Ovo što se radi u Dubaiju, dobar je eksperiment kako dronove staviti u funkciju zakona“, objašnjava Rasel.

Dronovi se mogu danas proizvesti u svim veličinama. Mogu poneti sa sobom razne tovare – od nekoliko grama do stotina kilograma.

Stručnjaci kažu da je glavno ovladati njihovim upravljanjem i da će ubuduće svi veći gradovi morati da ugrade sigurnosne sisteme da se oni ne bi sudarali u vazduhu i da bi mogli da se prepoznaju i vode putanjama na određena odredišta.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се