Sateliti krenuli, za sedam godina počeće istraživanje Merkura

Dva satelita napravljena u Evropi i Japanu nalaze se na putu ka Merkuru, planeti najbližoj Suncu, na koju bi trebalo da stignu i počnu da je istražuju 2025. godine.

Lansirani na raketi „Arian 5“ iz Kurua, u Francuskoj Gvajani, dva satelita krenula su put Merkura, a zajednička misija nosi naziv „Bepi Kolombo“, po italijanskom matematičaru i inženjeru Đuzepeu Kolombu (1920-1984).

Kako prenosi Bi-Bi-Si, da bi stigli do planirane destinacije, potrebno je da pređu devet milijardi kilometara, za šta će im biti potrebno sedam godina.

Cilj misije je proučavanje površine, unutrašnjosti i „životne sredine“ Merkura, kamenite planete koja je najmanja u Sunčevom sistemu i koja je do sada najmanje istražena.

Ovo je prva misija koju Evropa sprovodi zajedno sa Japanskom agencijom za istraživanje svemira, a „Bepi Kolombo“ putuje posle Nasinih misija tokom kojih su pribavljeni fotografije i podaci s Merkura, prvi put sredinom sedamdesetih godina 20. veka, a potom 2011. i 2015. godine.

Kako Bi-Bi-Si navodi, ukoliko uspešno stignu do cilja, postoji nada da će sateliti otkriti neke nerešene misterije koje se tiču Merkura, a počeće sa proučavanjem gravitacionog polja te planete, što bi naučnicima omogućilo da odrede sastav i njenu strukturu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи