Kako „pametni grad“ može da pomogne svojim stanovnicima

Gužve u saobraćaju, čekanje na prevoz, na šalterima ili kod lekara, samo su neki od svakodnevnih razloga za pojačanu nervozu. Gradski život nije uvek lak. A do 2025. godine prema prognozama Ujedinjenih nacija – čak 70 odsto svetske populacije - živeće u gradovima. Kako da život u gradu bude lakši - odgovore nudi Festival pametnih gradova koji se održava u Beogradu.

„Pametan grad je onaj grad koji najbolje prepoznaje potrebe svojih građana i pomaže im da ih realizuju. Mnogi ljudi u Srbiji, ali i svetu, razmišljaju o tome kako da ostvare svoje snove, a grad je idealno okruženje za to“, kaže direktor Festivala pametnih gradova Toni Hristoli.

Kao Nemac koji već 20 godina živi u Srbiji, Hristoli ima veoma pozitivno mišljenje o ovdašnjim ljudima, a sebe smatra kao jednog od njih.

„Mi smo veoma inovativni i moramo da budemo snalažljivi u današnje vreme. Imamo mnogo problema, ali smo na dobrom putu. Mislim da postoji ogromna potreba da učinimo život u gradovima boljim“, ističe Hristoli.

Kaže da postoji puno incijativa za tako nešto, ne samo u Beogradu, već i u manjim gradovima.

„Gosti koji su došli na ovaj festival oduševljeni su nekim sistemima koje imamo. Bus-plus, parking servis. Toga u mnogim stranim gradovima nema, poput besplatnog vaj-faja. To je jako važno za nas“, navodi Hristoli.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи