„Rosatom“ pozvao Srbiju da učestvuje u izgradnji naučnog reaktora

Generalni direktor ruske Državne korporacije „Rosatom“ pozvao je srpske stručnjake da uzmu učešće u izgradnji svetski najjačeg višenamenskog nuklearnog istraživačkog reaktora sa brzim neutronima MBIR, koji će biti izgrađen u Rusiji.

„Koristim ovu priliku da kažem gospodinu Popoviću (Nenad) da ga sa velikim zadovoljstvom pozivamo u naš međunarodni projekat 'brzog' istraživačkog reaktora – projekat MBIR“, rekao je Aleksej Lihačov, obraćajući se srpskom ministru za inovacije i tehnološki razvoj na panelu „Nuklearna energetika - osnov globalnog partnerstva i savremenog razvoja“, u okviru Ruske energetske nedelje u Moskvi.

„Mislim da srpski naučnici definitivno mogu pružiti kvalitetan doprinos ovom poslu“, dodao je generalni direktor „Rosatoma“, prenose Ria novosti.

Ministar Popović je ukazao da “iako je u Srbiji na snazi moratorijum na izgradnju nuklearnih postrojenja, ne postoji moratorijum na istraživanja u oblasti nuklearne energije.

„Mislim da ćemo se zajedno sa 'Rosatomom' vratiti na ovo tržište, naročito kada je reč o obrazovanju. Razvijaćemo nuklearnu medicinu, kao i korišćenje nuklearnih tehnologija u agraru“, rekao je ministar.

Reaktor MBIR jačine 150 megavata gradi se u okviru Naučno istraživačkog instituta nuklearnih reaktora u Dimitrovgradu (Uljanovska oblast).

Jedinstvene tehničke karakteristike MBIR će omogućiti široki spektar istraživačkih zadataka u cilju stvaranja novih konkurentnih i bezbednih nuklearnih energetskih instalacija, uključujući i reaktore na brzim neutronima za zatvaranje nuklernog gorivnog ciklusa.

Pri tome, vreme istraživanja na novom reaktoru, u poređenju sa postojećim instalacijama, smanjeno je nekoliko puta.

Na bazi MBIR će biti napravljen međunarodni istraživački centar, u okviru kojeg će učesnici iz drugih zemalja obavljati neophodne eksperimente.

Smatra se da će izgradnja višenamenskog brzog istraživačkog reaktora obezbediti savremenu i tehnološki savršenu istraživačku infrastrukturu za sledecih 50 godina. Početak eksploatacije reaktora MBIR planira se posle 2020 godine, navode Ria novosti.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво