Sve je više onih koji putuju i rade – šansa i za srpske „stanice“ za digitalne nomade

Digitalizacija će promeniti sve segmente života i rad će sve više biti odvojen od radnog mesta, čemu svedoči i sve veći broj tzv. digitalnih nomada koji rade i putuju po svetu, rečeno je na drugom danu Samita 100 biznis lidera u regionu.

Učesnici panela „Kako da učinimo da digitalne tehnologije rade za ovaj region“ istakli su da je proces digitalizacije velika šansa za razvoj svih zemalja u regionu.

Jedan od učesnika panela Branimir Brkljač, osnivač kompanije „Tera panonika“ koja vodi projekat „Mokrin haus“, rekao je Tanjugu da digitalizacija može mnogo da pomogne ovom regionu, pošto „živimo u vremenu kada je digitalizacija omogućila revolucionarni preskok“.

„Mi nismo mogli da budemo lideri u nekoj industrijskoj fazi razvoja globalne eknomije i sveta, što nam je do sada bila mana, dok od sada to može da bude naša prednost. Sada se počinje iz početka, ceo svet je globalno tržište. Ne morate da budete na mestu gde se nešto dešava, već vi možete da kreirate tu promenu“, rekao je Brkljač.

Prema njegovim rečima, sada možemo da razmišljamo kako da postanemo jedna od globalno relevantnih destinacija, gde će se delovi te nove industrije događati.

Brkljač je napomenuo da je u Srbiji IT sektor već dovoljno razvijen i da imamo IT čvorišta (habove) u Beogradu i Novom Sadu.

„Digitalizacija će promeniti sve oblike života i to je velika šansa za Srbiju“, naglasio je Brkljač.

Podsetio je da je „Mokrin haus“ u vojvođanskom selu Mokrin prvi „koverking i koliving prostor“, gde dolaze ljudi iz celog sveta koji su sami sebe nazvali digitalnim nomadima.

Prema njegovim rečima, taj fenomen je nastao kao rezultat informatičke revolucije u kojoj je rad odvojen od radnog mesta i sve veći broj poslova neće biti vezan za fizičku lokaciju.

„Jedan deo nove generacije radi tako što pokupe svoj kompjuter i krenu da putuju i rade, obilaze svet. Dolaze u prostore kao što je 'Mokrin haus', koji je nastao kao mesto gde će se digitalni nomadi zasutaviti na svom putu. Za njih je najvažnije da imaju jaku internet konekciju, jer bez toga ne mogu da rade, zatim da imaju smeštaj, radni sto, hranu. Za njih je veoma bitno da kada dođu budu unutar zajednice koja je slična njima iako rade različite poslove“, naveo je Brkljač.

Objasnio je i da neki od njih onlajn uče neki jezik, neki drže marketinške kurseve, programiraju i slično.

Kako je rekao, cene su im mnogo niže u „Mokrin hausu“ nego u Londonu ili Njujorku.

„Šansa je da se napravi mreža takvih tačaka po Srbiji i šire u regionu, gde bi digitalni nomadi dolazili i više boravili. Imamo veoma dobru osnovu. To bi doprinelo i razvoju lokalnih ekonomija i privuklo talente iz celog sveta“, zaključio je Brkljač.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво