Razglednice sa asteroida, japanski roveri poslali prve fotografije

Dva mala robota, koja su u petak uspešno sletela na asteroid Rijugu, javila su se udaljenog svemirskog tela i poslala razglednice sa svog novog doma.

Japanska agencija za istraživanje svemira uspešno je izvela istorijsku misiju spuštanja dva robota na asteroid, sa kojeg treba da uzmu uzorke.

Dva mala rovera, koji su se odvojili od svemirske letelice „Hajabusa 2“ u petak, imaju zadatak da istraže asteroid Rijugu, prečnika jednog kilometra.

Slaba gravitacija asteroida omogućiće robotima da „skaču“ po asteroidu, mereći temperaturu i fotografišući površinu.

„Oba rovera su u odličnom stanju“, naveli su iz japanske agencije, iz koje nisu krili uzbuđenje zbog uspeha, pa su ponosno objavili prve fotografije koje su dva najnovija stanovnika Rjugua poslala kući.

Letelica „Hajabusa 2“ stigla je do asteroida u junu, nakon troipogodišnjeg putovanja.

Važnost misije

Dok je Evropska agencija za istraživanje svemira uspela da se spusti na kometu, ovo je prvi put da se čovečanstvo spustilo na površinu asteroida.

Asteroidi su u osnovi preostali materijal koji potiče od formiranja Sunčevog sistema, pre 4,6 milijardi godina, prenosi Bi-Bi-Si.

Ispod negostoljubive površine, veruje se da asteroidi sadrže veliko bogatstvo informacija o nastanku našeg planetarnog sistema.

„Očekujemo da je svemirska stena, oblika dijamanta, bogata vodom i organskim materijalima, što će omogućiti naučnicima da bolje razumeju interakciju između materijala od kojeg je izgrađena Zemlja i razvitak njenih okeana i života na njoj. Time ćemo dalje razviti nauku o Sunčevom sistemu“, ističu iz Japanske agencije za istraživanje svemira.

Roboti na sebi imaju posebno osmišljene kamere, četiri na jednom i tri na drugom, kojima će fotografisati površinu asteroida. Takođe su opremljeni meračima temperature, optičkim senzorima, brzinomerima i žiroskopima.

Spuštanje robota, međutim, je tek početak. Trećeg oktobra, „Hajabusa 2“ će spustiti „Maskotu“, specifičnog rovera, koji je razvijen u saradnji Nemačkog svemirskog centra i Francuske agencije za istraživanje svemira.

Krajem oktobra, „Hajabusa 2“ će se početi spuštanje na površinu Rjugua kako bi prikupila uzorke stena i tla.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво