Roboti Lala i Sosa – radnici farme iz Krivaje

Uložena sredstva manja, a prinosi veći – to je formula po kojoj radi farma u Krivaji. U tome je uspela zahvaljujući primeni modernih tehnologija. Prvu digitalnu farmu u Srbiji obišli su ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i predstavnici Evropske investicione banke.

Dronovi koji snimaju teren. Roboti „Lala“ i „Sosa“, koji skeniraju svaku parcelu da bi potom svaka biljka dobila baš ono što joj je potrebno u pravoj meri, samo su deo mehanizacije farme 21. veka.

„Primenom najnovijih inovacionih tehnologija i digitalizacije u poljoprivredi, optimizuju se prinosi koji, primenom tradicionalnih metoda, mogu da variraju čak od dva do četiri puta. Ovde se praktično izvlači maksimum iz svakog dela zemlje“, ističe ministar Nenad Popović i dodaje da se troškovi smanjuju 30 do 40 odsto.

Farmu je osmislio Institut „Biosens“, zahvaljujući čijim inovacijama Srbija pokazuje koliko može da napreduje u digitalizaciji tradicionalne poljoprivrede.

„Imamo priliku, primenom novih rešenja i digitalizacijom ovoga, ne samo da stignemo razvijene zemlje nego i da budemo i lideri. U narednom periodu ćemo čuti još i o razvoju sistema Agrosens i razvoju digitalnih farmi“, navodi direktor Instituta „Biosens“ Vladimir Crnojević.

Vlada će, najavljuje ministar, radi većeg korišćenja modernih tehnologija u poljoprivredi u sledećem budžetu predvideti i sredstva za to, a značajna je podrška i Evropske investicione banke. Opravdano, kažu, jer se broj naučnika u „Biosensu“ povećao sa 12 pre nekoliko godina na više od 80.

„Neophodan im je bolji prostor u kojem će raditi, nama je drago da možemo da ih pomognemo sa 14 miliona evra, koliko košta projekat izgradnje nove zgrade. Da stvore i otvore nova radna mesta za nove mlade naučnike i oni ostanu ovde“, kaže direktorka Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

Digitalna farma u Krivaji svakog poslednjeg petka u mesecu otvara vrata za sve zainteresovane poljoprivrednike koji žele da vide šta znači precizna poljoprivreda i koje su sve njene prednosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи