Rusija prestaje da prevozi američke astronaute od sledeće godine?

Ugovor koji Rusija ima sa SAD o prevozu astronauta na Međunarodnu kosmičku stanicu ističe u aprilu sledeće godine, rekao je zamenik ruskog premijera, Jurij Borisov, prenosi RT.

Pod uslovima trenutnog ugovora, astronauti Američke agencije za istraživanje svemira (Nasa) na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS) lete putem ruskih raketa „sojuz“.

Sjedinjene Države su izgubile mogućnost da šalju ljude u svemir nakon prekidanja spejs-šatl programa 2011. godine, a privodi kraju zamenu u vidu kapsule „dragon“, kompanije „Spejs Iks“.

Troškovi prevoza na MKS znatno su varirali tokom prethodnih godina, od 21,8 miliona dolara 2007. i 2008. do 81 milion dolara 2018. godine.

Jurij Borisov, koji je u ime vladinog kabineta zadužen za nadgledanje vojnih i aktivnosti vezanih za svemir, rekao je da će sletanje „sojuza-MS“ u aprilu sledeće godine označiti finalizaciju i ispunjavanje svih obaveza iz ugovora sa Nasom.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 03. sep 2018, 15:14) - bata [neregistrovani]

amerikanci bili na mesecu...

amerikanci, a koliko vidim i mnogi kod nas veruju u holivudske filmove

(subota, 01. sep 2018, 22:20) - Bojan [neregistrovani]

Svemirska trka

Sad su Rusi prvi a Amerikanci drugi. Kažu astronauti da nema sankcija u svemirskim projektima! Ha ha

(subota, 01. sep 2018, 10:06) - anonymous [neregistrovani]

Onima koji su jos prije cetrdesetak godina seteli po Mjesecu( i nikad vise posluje toga)

zasigurno nije trebao takav ugovor sa Rusima da ih Rusi sisaju k'o ovcice.

(petak, 31. avg 2018, 19:27) - anonymous [neregistrovani]

Sad će Mask da ugrabi milijarde

Tramp će oberučke prihvatiti ideju da Amerikanac šalje Amerikance u svemir i lobiraće za Maska. Eksplodiraće još nekoliko raketa, izginuće još ljudi, ali izguraće oni to. Dok budu organizovali "ustanak" u Kazahstanu.

(petak, 31. avg 2018, 18:40) - anonymous [neregistrovani]

Pa pa NASA

Sad će da napadnu Rusiju da koristi nauku u političke svrhe. Sve znam unapred. Oni tebi ustanke, bombe, sankcije, ti njima prstićem... plaču, kažu diraju nas da smo nevaljali...