Pametni telefoni, koji noviteti nas očekuju

Nijedan uređaj nije uticao na čovekov život kao mobilni telefon, koji koristi više od četiri milijarde i 770 miliona ljudi u svetu. U premijum klasi vrhunskih i ujedno najskupljih telefona, dominiraju velike internacionalne kompanije, ali u segmentu jeftinijih telefona konkurencija je sve veća, a manje kompanije rade na inovacijama koje bi opredelile kupce za njihov brend.

Za one koji obavljaju veći deo posla i neke finansijske transakcije preko mobilnog telefona, najbitnija je sigurnost uređaja i redovno obnavljanje sigurnosnog apdejta, koji „Gugl“ daje telefonima koji koriste platformu Android 1, kao što je „Nokija“.

„Pridružuju se porodici Android 1 telefona uz naravno obećanje da će ti telefoni biti ažurirani u sledeće dve generacije operativnog sistema, te redovno primati mesečne apdejtove, sekjuriti apdejtove od strane Gugla“, navodi Tomislav Himbele, HMD menadžer za Jugoistočnu Evropu.

Pored toga što ne morate brinuti za svoje podatke, sertifikat "Gugla" znači da će ti telefoni biti prihvaćeni od svake firme u svetu i da mogu zadovoljiti njihove interne standarde. Ipak, kada biramo telefon, želimo da on ima što više mogućnosti.

Pored brenda, kvaliteta izrade i dizajna, često su presudne dodatne funkcije. Jedna od njih je istovremeni rad dve aplikacije na telefonu, što štedi vreme i omogućava obavljanje određenih poslova bez prekida.

„Ukoliko gledate recimo neki video-sadržaj na samom telefonu, stigne vam neka poruka, hoćete da odgovorite a u isto vreme da nastavite da gledate video-sadržaj, ali je dovoljno da jednim zadržajem na taster podelite ekran na pola i da u donjem delu telefona recimo kucate poruku a u gornjem da nastavite da gledate taj sadržaj koji ste i do sada gledali“, ukazuje Aleksandra Aleksić iz „Huavej Srbija“.

Telefon uglavnom otključavamo pomoću šifre ili otiska prsta, ali stiglo je i novo rešenje – skeniranje lica.

„Tako da je dovoljno samo da usmerite telefon ka vašem licu i on će vrlo jednostavno prepoznati. Naravno, prvo je potrebno da skenirate kako vaše lice izgleda i posle toga jednostavnim pogledom možete da otključate sam telefon“, dodaje Aleksićeva.

Od 2012. godine, kada je prodato 680 miliona pametnih telefona, za pet godina njihova prodaja je više nego duplirana, te je do 2017. prodato milijardu i 540 miliona.

Da bi smanjili troškove, proizvođači često modifikuju popularne jeftinije telefone, tako da im ugrade bolji procesor, kavalitetniju kameru ili noviji operativni sistem.

Procenjuje se da 28 odsto svetske populacije ima pametne telefone, a da će ih do 2020. godine biti više od pet milijardi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара