Srpske robotičarke u borbi protiv 190 zemalja i predrasuda

Brz i efikasan robot, koji može da reši globalne probleme zadatak je druge Robotičke olimpijade, koja počinje danas i traje do 18. avgusta u Meksiko sitiju. Naš tim, koji čini pet učenica treće i četvrte godine srednje škole, boriće se u konkurenciji sa još 190 zemalja.

Vladana Joksimović, Katarina Andrić, Nađa Marčetić, Teodora Grubanov i Anđela Preočanin mlade su robotičarke koje demantuju predrasude da je ova oblast rezervisana za muški rod.

One su uspešno ispunile prvi zadatak za učešće na Olimpijadi u robotici – da od delova koje su dobile od organizatora sastave i programiraju robota, koji će pomoći u zaštiti životne sredine.

„Interesantno je što vi na milion načina možete da dođete do rešenja koji je vama zadat i imate neku slobodu kako ćete da konstruišete tog robota, koje će njegove funkcije da budu i prosto da smislite više načina na koji će on da izvrši taj zadatak koji mu je zadat“, kaže Teodora Grubanov.

Robot kog su sklopile treba da nosi energetske kutije, solarne panele i pokreče vetrenjaču.

„Svaka je imala svoju ulogu. Neka je bila bolja kao konstruktor, neka kao programer, neko je dao ideje, ali u suštini nije bilo teško napraviti robota. I ideja naša je bila da pokažemo da i devojke mogu da budu inženjeri“, kaže mentor Vuk Vujović.

A da bi pokazale da mogu da se ostvare na ovom polju, učenice kažu da je bilo potrebno mnogo truda i odricanja.

„Svaki dan smo provodile minimum tri do četiri sata, toliko koliko nas drži koncentracija. Pa onda i kad odemo kući mi smišljamo neke ideje, onda kad dođemo ovde da bi to bio što efikasniji rad“, kaže Teodora.

Efikasan i timski rad jedni su od glavnih kriterijuma na olimpijadi, koja se održava drugi put i ima za cilj da ohrabri mlade ljude da se bore sa globalnim problemima.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво