Pentagon zabranio aplikacije za fitnes u rizičnim zonama

Vojnicima i drugom osoblju u osetljivim američkim bazama ili visokorizičnim ratnim zonama više neće biti dozvoljeno da koriste aplikacije za fitnes ili programe na mobilnom telefonu koji mogu otkriti njihovu lokaciju.

Пентагон забранио апликације за фитнес у ризичним зонама Пентагон забранио апликације за фитнес у ризичним зонама

Zabranu predviđa novo naređenje Pentagona, kojim je u rizičnim zonama i bazama američke vojske zabranjeno korišćenje aplikacija za praćenje fizičkih aktivnosti, ali i aplikacija na drugim elektronskim uređajima, poput mobilnih telefona ili pametnih satova, koje mogu otkriti gde se korisnik nalazi.

Korišćenje takvih softvera na ličnim ili poslovnim uređajima predstavlja značajan rizik za vojno osoblje, tako da oni moraju biti isključeni u izvesnim zonama u kojima deluju američke snage, navodi se u novoj uredbi Pentagona, prenosi AP.

Ali, neće svi američki vojnici morati da se odreknu brojača potrošenih kalorija, budući da će komandanti, na osnovu bezbednosnih pretnji, moći da odrede da li će se u njihovoj bazi koristiti aplikacije sa dži-pi-esom ili ne.

Na primer, vojnici koji vežbaju u velikim vojnim bazama u SAD, poput Fort Huda u Teksasu ili Norfolka u Virdžiniji, najverovatnije će na svojim telefonima ili uređajima za vežbanje moći da koriste softvere koji odaju lokaciju.

Međutim, vojnici na misijama u Siriji, Iraku, Avganistanu ili delovima Afrike, moraće da isključe takve opcije.

Pentagon svoju odluku opravdava činjenicom da takve aplikacije mogu da otkriju lične informacije, lokaciju i dnevnu rutinu, te da na taj način potencijalno stvore neželjene bezbednosne posledice i povećaju rizike po celu misiju.

„Američka vojska ne želi da pruži nepravednu prednost neprijatelju time što ćemo sami odati svoju lokaciju“, objašnjava portparol Pentagona Rob Maning.

Zabrinutost zbog uređaja koji imaju opciju lokacije nastala je u januaru, nakon što je aplikacija kompanije „Strava“, koja se koristi za praćenje fizičke aktivnosti i vežbi korisnika, otkrila položaje osetljivih vojnih baza širom sveta.

Program zapravo koristi satelitske informacije kako bi mapirao lokacije i kretanja pretplatnika fitnes usluga, a mapa je pokazivala uzorke aktivnosti između 2015. godine i septembra 2017. godine.

I dok pokazuje mnogo aktivnosti širom SAD i Evrope, u ratnim zonama i pustinjama, poput Iraka ili Sirije, postaje gotovo potpuno mračna, osim na nekoliko mesta, na kojima se, potencijalno, nalazi vojno osoblje koje je koristilo uređaje za praćenje fizičke aktivnosti.

Pentagon je tada brzo reagovao, navodeći da bi ti elektronski signali potencijalno mogli da otkriju lokacije trupa koje su na tajnim, poverljivim ili neprijateljskim mestima.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво