„Telekom“ i inovacije: "Made in Serbia", „Internet stvari“

„Telekom Srbija“ prva je kompanija u regionu koja je predstavila inovativno rešenje zasnovano na tehnologiji "LoRa", koja omogućava povezivanje i komunikaciju velikog broj uređaja i senzora, kao novu tehnologiju neophodnu za digitalnu transformaciju društva.

„Телеком“ и иновације: "Made in Serbia", „Интернет ствари“ „Телеком“ и иновације: "Made in Serbia", „Интернет ствари“

Direktor „Telekoma“ Predrag Ćulibrk, koji je sa premijerkom Anom Brnabić predstavio novu platformu „Internet stvari“ (Internet of Things, IoT), objasnio je da se tom tehnologijom rešava decenijski problem kompanije neovlašćenog prilaza stanicama i krađe kablova.

„Ovim projektom, 'Telekom Srbija' sa partnerima, po tehnološkim i servisnim mogućnostima, staje rame uz rame sa nekoliko destina tehnološki najrazvijenijih zemalja“, rekao je Ćulibrk, koji je sa premijerkom Anom Brnabić pokazao kako platforma funkcioniše.

Ćulibrk je istakao da je rešenje inovacija domaće kompanije „Bit gir“, a da će naći primenu i u poljoprivredi, kanalizacionoj i gasnoj infrastrukturi.

Privredna komora Srbije, kaže Ćulibrk, učestvovala je u povezivanju „Telekoma Srbija“ sa domaćom kompanijom koja je radila i za svetska tržišta.

Premijerka je rekla da se na novom rešenju radilo osam-devet meseci, te istakla da je platforma "Made in Serbia", u smislu intelektualne svojine, znanja i tehnologije, kao i delova pa i plastike koja je iz Stare Pazove.

„Telekom“ je, navodi, još jednom pokazao koliko ide napred u odnosu na sve telekomunikacione kompanije u regionu i kako povećava konkurentnost.

„Danas su napravili ogroman iskorak u četvrtoj industrijskoj revoluciji, u digitalizaciji“, naglasila je premijerka.

Predsednik PKS Marko Čadež istakao je da će primenom nove platforme „Telekom“ godišnje uštedeti milion evra koliko je, kaže, gubio kroz štete nastale neovlašćenim upadima i korišćemnjem mreže.

Pozvao je i druge kompanije da slede primer „Telekoma“ u rešavnju problema sa kojima se suočavaju, a u novoj platform vidi nepregledno „more rešenja“ za mnoge kompanije u različitim oblastima.

„Želim da u budućnosti vidim stotine kompanija koje razrađuju inovacije, da pravimo srpska rešenja“, istakao je Čadež.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи