Ruska letelica dostavila zalihe na Međunarodnu kosmičku stanicu

Ruska bespilotna svemirska letelica pristala je na Međunarodnu kosmičku stanicu, noseći gorivo, hranu i druge zalihe za astronaute na MKS.

Kosmički brod „Progres MS-09“ poleteo je u 3.51 po lokalnom vremenu sa kosmodroma „Bajkonur“ u Kazahstanu, noseći skoro tri tone zaliha, prenosi AP.

Ruska agencija za istraživanje svemira „Roskosmos“ rekla je da je ovaj put letelica iskoristila novi manevar brzog prilaza, čime je vreme leta do MKS smanjeno sa šest na četiri sata.

Kako je ranije saopštio „Roskoskos“, kosmički brod je ka stanici prvi put krenuo sa instaliranim kamerama.

Kamere su, kako je najavljeno, snimale let nosača rakete „Sojuz-2.1“.

„Sistemi video-kontrole instalirani su na kosmičkom brodu radi kontrole leta kosmičke rakete“, objašnjava ruska kosmička agencija.

U budućnosti, „Roskosmos“ namerava da video-snimke sa kamera na kosmičkim brodovima integriše u većinu kompanija za lansiranje kosmičkih brodova kako bi popularizovala istraživanje svemira.

Na MKS se trenutno nalaze astronauti Nase Dru Fojstel, Riki Arnold i Serena Onon Čanselor, astronaut Evropske svemirske agencije iz Nemačke Aleksandar Gerst i dva ruska kosmonauta Oleg Artemjev i Sergej Prokopjev.

broj komentara 0 pošalji komentar