Robot poslat na Kosmičku stanicu da kosmonaute razonodi i špijunira?

Američka kompanija „Spejs iks“ lansirala je u svemir raketu „Falkon 9“ na kojoj je astronautima Međunarodne kosmičke stanice poslala hranu, vodu i drugu potrepštine zajedno s robotskom glavom koja može da priča, lebdi i komunicira sa članovima Stanice. Ideja je da razonodi usamljene kosmonaute, a kasnije i špijunira.

Робот послат на Космичку станицу да космонауте разоноди и шпијунира? Робот послат на Космичку станицу да космонауте разоноди и шпијунира?

Slanje robota CIMON (Crew Interactive Mobile Companion) na Međunarodnu kosmičku stanicu deo je naučnog eksperimenta „Spejs iksa“, kompanije na čelu s Ilonom Maskom koja će u narednom periodu testirati nove tehnologije u svemiru.

CIMON izgleda poput odbojkaške lopte s kompjuterskim ekranom na jednoj strani. Na displeju se prikazuje jednostavni crtani lik koji će komunicirati sa šestoricom astronauta na Stanici.

Robot je opremljen sa 14 unutrašnjih ventilatora koji usisavajući vazduh pokreću loptasti uređaj u pravcu koji veštačka inteligencija odredi. To znači da CIMON može da „lebdi“ po celoj Kosmičkoj stanici.

Takođe, robotska glava moći će da priđe astronautu koji ga pozove.

Robota je razvila kompanija „Erbas“ za nemačku Nacionalnu kosmičku agenciju, a njegov cilj jeste da proveri koliko inteligentni roboti mogu sarađivati s astronautima kako bi pojednostavili njihov rad u svemiru.

Kasnije bi trebalo da prikuplja i podatke o emocijama kosmonauta i njihovom psihičkom stanju. Podaci će se potom analizirati kako bi tokom eventualnog programiranja nekih naprednijih robota koji bi asistirali kosmonautima u sličnim okruženjima, na primer u okviru misija na Mesec ili Mars.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи