Rusi prestaju sa proizvodnjom rakete „proton“

Direktor ruske agencije za istraživanje svemira „Roskosmos“ otkrio je planove o prestanku proizvodnje glavne noseće rakete „proton“ i početku proizvodnje najnovije generacije raketa, uključujući i one koje se mogu koristiti više puta, prenosi „Raša tudej“.

„Cilj nam je da proizvedemo neophodnu količinu legendarnih raketa 'proton' u skladu sa postojećim ugovorima i da onda zatvorimo projekat. U budućnosti ćemo koristiti samo rakete 'angara'“, rekao je Rogozin za Ria novosti.

Takođe je istakao da je projekat „proton“ ispunio svoj istorijski zadatak i da je sada vreme da se pređe na novu generaciju lansirnih vozila.

Rogozin, međutim, nije otkrio datum kada bi tehnološki prelazak trebalo da započne, ali je napomenuo da će o tome moći detaljnije da se razgovara kada se glavni ruski proizvođač svemirskih raketa, Istraživački i proizvodni centar „Hruničev“, preseli iz Moskve u Omsk.

Prvobitne rakete „proton“ razvijene su kasnih 60-ih godina, ali Rusije trenutno koristi napredniju verziju „M“. Cena svakog lansiranja procenjuje se na 70 miliona dolara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво