Sve objavljeno na internetu u EU moraće da prođe proveru kršenja autorskih prava

Odbor za pravne poslove Evropskog parlamenta podržao je Direktivu o autorskim pravima koja se odnosi na zakon o autorskim pravima u doba interneta.

Usvajanjem ovog zakona, platforme poput Fejsbuka i Gugla moraće da kupuju licence od medijskih firmi pre nego što naprave link za njihove priče.

Istovremeno, sve objavljeno na internetu u EU moraće da prođe proveru kršenja autorskih prava.

„Odobrenje nove Direktive o autorskim pravima u Odboru za pravne poslove Evropskog parlamenta predstavlja korak napred u prilagođavanju većih pravila o autorskim pravima Evropske unije na novu realnost i poslovne modele 21. veka“, rekao je autor izveštaja Aksel Vos.

Direktivu o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržžišštu predložžila je Evropska komisija 2016. godine.

Nova direktiva uvodi nova pravila koja se odnose na prava izdavača, razmatra problem razlike u vrednostima koji se odnosi na činjenicu da internet platforme ne nose nikakvu pravnu odgovornost kada je reč o sadržajima zaštićenim autorskim pravima koji su korisnici „okačili“ na njihovu veb-lokaciju.

„Bilo je puno lažnih glasina i pogrešnih tumačenja o ovome. Niko nije i niko neće ikada filtrirati internet! Mi se bavimo situacijom gde se sve više i više zloupotreba pojavljuje na internet platformama kojima je osnovna namenu da dele ono što su učitali njihovi korisnici. Ove platforme tako ostvaruju znatan profit na osnovu radova koje su postavili korisnici i ne mogu jednostavno sakriti iza argumenta da su korisnici ti koji učitavaju sadržaj zaštićen autorskim pravima“, rekao je Vos.

On je naveo da će platforme univerziteta, naučne baze podataka i onlajn enciklopedije koje se ne bave sadržajem koji podleže zaštiti autorskih prava kao svojom osnovnom svrhom, biti oslobođene novih pravila.

Nova reforma autorskih prava odnosi se i na medijske izdavače, čiji sadržaj se koristi od agregatora vesti da bi se ostvario profit.

„Podržavamo opciju da medijski izdavači treba da dobiju svoj deo od korišćenje njihovog sadršaja na internetu, pošto većina prihoda u ovom trenutku ide agregatorima vesti. Ono što je u pitanju je opstanak novinarstva i zaštita kvaliteta novinarskog rada“, zaključio je Aksel Vos.

On je dodao da je u 2013. godini oko 15.000 novinara izgubilo posao, jer izdavačkim medijima nije bilo nadoknađeno korišćenje njihovog proizvoda na internetu.

U Evropskom parlamentu navode da će nova Direktiva osigurati fer nadoknadu autorima i izvođačima za njihov rad.

Nova pravila bi trebalo da pojednostave prodaju autorskog sadržaja na teritoriji cele EU i harmonizuje pravila među zemljma članicama.

Novim pravilima osiguraće se nadoknade za direktno i indirektno korišćenje autorskih dela, a sindikati i druge organizacije koje zastupaju autore će imati mehanizam za rešavanje sporova u ovoj oblasti, navode u Evropskom parlamentu.

Pošto je prošla Odbor za pravne poslove Direktiva o autorskim pravima naći će se na glasanju pred Evropskim parlamentom tokom 2019. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара