Ministar Popović sa ekspertima „Eriksona“ o 5G tehnologiji

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je švedsku kompaniju „Erikson“ i sa ekspertima ove kompanije razgovarao o 5G tehnologiji, koja bi trebalo da bude lansirana do kraja ove godine.

Popović je, kako je saopšteno, naveo da sa 5G bežičnom tehnologijom pametni gradovi, automobili bez vozača, upotreba robota, i mnoge druge inovacije, postaju svakodnevnica u svetu.

„U Srbiji će građani od toga imati mnogobrojne koristi. Ljudi u ruralnim sredinama imaće na svojim uređajima kapacitete kakve danas isključivo pruža optička infrastruktura u gradovima“, rekao je ministar i najavio posetu švedskih stručnjaka iz „Eriksona“ koji će do kraja godine održati prezentaciju 5G tehnologije u Srbiji.

Dodaje da je četvrta generacija mobilnih mreža donela značajne promene u telekomunikacijama, a da tehnologija 5G transformiše čitavo globalno društvo.

„Peta generacija će imati mnogo veći kapacitet i moći će da obezbedi prenos veće količine podataka za mnogo manje vremena nego postojeće mreže“, poručio je Popović.

U razgovoru sa potpredsednikom „Eriksona“, Ulfom Personom ministar Popović je pozvao švedske partnere da više ulažu u Srbiju i istakao da, kada su u pitanju Aj-Ti i inovacije, u Srbiji postoje odlični mladi inženjeri i najbolji tehnički fakulteti u Jugoistočnoj Evropi.

Ministar je istakao i da Srbija nema carine za izvoz u EU i Rusiju, što je jedan od razloga zašto se veliki broj svetskih tehnoloških kompanija odlučuje da investira u Srbiju.

Popović je pozvao kompaniju „Erikson“ da otvori razvojni centar u Srbiji i dodao da već postoje odlični primeri švedskih Aj-Ti kompanija koje su u Srbiji otvorile razvojne centre. „Neki od najnaprednijih švedskih Aj-Ti proizvoda razvijaju se upravo u Srbiji i na tom poslu rade mladi srpski inženjeri“, objasnio je Popović.

Kao primer mladih srpskih stručnjaka, ministar je istakao da upravo u „Eriksonu“ kao direktor razvoja ove kompanije radi Srbin, Milan Bašić.

Na sastanku je rečeno i da Srbija i „Erikson“ mogu da sarađuju u brojnim oblastima, posebno kada je u pitanju razmena kompetencija i inženjera, kao i da ova kompanija može da pomogne Srbiji u prilagođavanju propisa EU u području telekomunikacija.

Popović se u Stokholmu sastao i sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Švedske za EU i trgovinu, Oskarom Stenstremom, i tom prilikom predstavio programe koje Srbija preduzima u cilju razvoja inovacione infrastrukture i inovacionog preduzetništva.

Državni sekretar Stenstrem istakao je da su inovacije osnov rasta švedske privrede, i izrazio zadovoljstvo programima za razvoj regionalnih start-ap centara i ženskog inovacionog preduzetništva koje sprovodi srpska vlada.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво