Niški studenti osmislili naočare za veću bezbednost gluvih u saobraćaju

Grupa studenata sa Elektronskog fakulteta u Nišu napravila je naočare, koje znatno mogu da povećaju bezbednost gluvih i nagluvih osoba u saobraćaju. Iako je ovaj proizvod tek u pilot fazi, interesovanje tržišta i korisnika je sve veće.

Škripa kočnica ili sirena, na naočarima koje su napravili studenti elektronike iz Niša, stvara svetlosne efekte, kao upozorenje na opasnost. Ideja Anđele Kocić nastala je nakon što je devojka u Nišu izgubila život na pružnom prelazu, jer nije čula voz.

„Mislim da je vrednost našeg proizvoda ne u naočarima, već u hardveru i algoritmu koji razvijamo i on bi mogao da se integriše u bilo šta drugo. To bi mogla da bude narukvica ili slušalice ili neki drugi odevni predmet“, objasnila je Anđela.

U timu su još i Dušan i Bojan. Kažu da je ovo za njih veliko iskustvo.

„Kada gluva osoba prelazi pešački prelaz i sa njene desne strane se čuje sirena, mikrokontroler prikuplja te informacije i ocenjuje da su opasne i onda se osvetljava desna strana oka“, navodi Dušan Dimitrijević student Elektronskog fakulteta u Nišu.

Prema rečima njegovog kolege Bojana Draška, teško im je jer ih je samo troje.

„Potrebno nam je još ljudi koji će se baviti administracijom, marketingom i ekonomijom. Mi smo samo elektronci, znamo da radimo hardver i softver“, istakao je Draško.

Ova ideja bila je najbolja konkursu za studentske inovacije „Generator flu“, a niški studenti su kao nagradu dobili sedmodnevni boravak u inovacionom centru u Parizu.

„Kroz ovo dosta učimo i o tehnološkom stvarima, ali i o biznisu. Dosta se lično razvijamo, učimo da funkcionišemo u timu i da vodimo timove“, navodi Anđela.

Najveća prednost ovog proizvoda je što na tržištu ne postoje slični, jer se uglavnom za ovakve potrebe rade aplikacije za mobilne telefone.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво