Francuska, deca uskoro bez mobilnih telefona u školama

Mališani zavisni od mobilnih telefona u Francuskoj moraće da idu u škole bez njih na osnovu zakona koji je ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanke nazvao „merom odvikavanja“ u bobi protiv ometanja na času i maltretiranja.

Partija francuskog predsednika Emanuela Makrona Republika u pokretu, nada se da će zakon biti izglasan pre početka nove školske godine u septembru.

Više od 90 odsto dece stare 12 i više godina imaju mobilni telefon u Francuskoj, preneo je Rojters.

„Mobilni telefoni su tehnološka prednost, ali ne mogu da monopolizuju naš život“, izjavio je je Žan Mišel Blanke za LCI njuz kanal.

„Ne možete pronaći svoj put u svetu tehnolohije ako ne umete da čitate, pišete, brojite, poštujete druge i radite kao tim“, istakao je francuski ministar obrazovanja.

Vladajuća stranka je podnela amandman na osnovu kojeg bi bez telefona trebalo da budu i profesori, na šta je ministar odbrane reagovao rečima da misli da to nije neophodno. Iz učiteljskog sindikata UNSA Stefan Kroše je rekao za RTL da je to uvreda za odraslo osoblje i da predstavlja bezbednosni rizik.

Pristalice zakona kažu da korišćenje pametnih telefona među decom pojačava sajber maltretiranje, olakšava pristup pornografiji i ometa sposobnost mladih da se integrišu u društvo.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво