Lansiran kineski „Most od svraka", ključni korak ka tamnoj strani Meseca

Kina je lansirala u svemir relejni satelit koji će olakšati komunikaciju kontrolora na Zemlji sa lunarnom misijom koja bi kasnije ove godine trebalo da spusti svemirsku letelicu na tamnu stranu Meseca.

AP prenosi da je kineski Nacionalni astronautički biro na sajtu objavio da je satelit „Čuećijao“, odnosno „Most od svraka" nazvan tako po drevnoj kineskoj narodnoj priči, upućen u svemir pomoću rakete „Dugi marš – 4C" iz centra za lansiranje satelita Sičang u jugozapadnu pokrajinu Sečuan.

Agencija navodi da se Kina nada da će postati prva zemlja koja će izvesti meko spuštanje sonde na dalju stranu Meseca, koja je poznata i kao tamna strana zato što je okrenuta suprotno od Zemlje i relativno je nepoznata.

Sinhua je prenela da je menadžerka projekta Džang Lihua izjavila da je ovo lansiranje „ključni korak“ u misiji koja i dalje mora da prevaziđe druge izazove, poput višekratnog prilagođavanja sopstvene orbite, kako bi „zakočila“ u blizini Meseca i iskoristila njegovu gravitaciju.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи