Bangladeš lansirao svoj prvi satelit

Aeronautička kompanija „Spejs-iks“, u vlasništvu magnata Ilona Maska, lansirala je u orbitu prvi satelit Bangladeša. Na taj način je Bangladeš ušao „u svetski satelitski klub“.

Najnovija verzija rakete „Falkon 9“, koja može da vrši najmanje desetak povratnih letova, a možda čak i 100, podigla je komunikacioni satelit „Bangabandu-1“, nazvan po nadimku „Prijatelj Bengala“ koji je nosio Šeik Mudžib, osnivač Narodne Republike Bangladeš.

Raketa je lansirana iz „Kejp Kanaverala“ na Floridi, a raniji pokušaj lansiranja u četvrtak nije uspeo – osdložen je u poslednjem trenutku. 

Raketa „falkon 9“ se već i vratila i uspešno sletela na platformu u okeanu.

Izvršni direktor „Spejs-iksa“ Ilon Mask kaže da bi lansiranje rakete dva puta u istom danu bilo „đavolski teško“, ali se nada takvom uspehu već početkom naredne godine.

Navodi se da je lansiranje, koje je prenošeno uživo, pozdravljeno u Bangladešu, čiji eksperti su izjavili da će satelit predstavljati prekretnicu u telekomunikacijskom sektoru.

Premijerka Šeik Hasina je u televizijskom obraćanju rekla da će ovaj satelit predstavljati „veliku prednost za informacionu tehnologiju, predstavljajući ulazak Bangladeša u „svetski satelitski klub“.

„Zahvalila bih 'Tales Aleniji', proizvođaču satelita u Francuskoj, za izgradnju 'Bangabandu-1', kao i 'Spejs-Iks' iz SAD, koji je bio odgovoran za lansiranje satelita. Zahvalila bih i Rusiji koja nam je omogućila da koristimo njihov orbitalni slot“, rekla je Hasina.

Navodi se da će satelitom biti upravljano iz grada Džodpur u Gazipuru, u blizini glavnog grada Bangladeša i iz još jedne zemaljske stanice Rangamati Betbunija, na jugoistoku zemlje, koja će služiti kao alternativna stanica.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво