Bangladeš lansirao svoj prvi satelit

Aeronautička kompanija „Spejs-iks“, u vlasništvu magnata Ilona Maska, lansirala je u orbitu prvi satelit Bangladeša. Na taj način je Bangladeš ušao „u svetski satelitski klub“.

Najnovija verzija rakete „Falkon 9“, koja može da vrši najmanje desetak povratnih letova, a možda čak i 100, podigla je komunikacioni satelit „Bangabandu-1“, nazvan po nadimku „Prijatelj Bengala“ koji je nosio Šeik Mudžib, osnivač Narodne Republike Bangladeš.

Raketa je lansirana iz „Kejp Kanaverala“ na Floridi, a raniji pokušaj lansiranja u četvrtak nije uspeo – osdložen je u poslednjem trenutku. 

Raketa „falkon 9“ se već i vratila i uspešno sletela na platformu u okeanu.

Izvršni direktor „Spejs-iksa“ Ilon Mask kaže da bi lansiranje rakete dva puta u istom danu bilo „đavolski teško“, ali se nada takvom uspehu već početkom naredne godine.

Navodi se da je lansiranje, koje je prenošeno uživo, pozdravljeno u Bangladešu, čiji eksperti su izjavili da će satelit predstavljati prekretnicu u telekomunikacijskom sektoru.

Premijerka Šeik Hasina je u televizijskom obraćanju rekla da će ovaj satelit predstavljati „veliku prednost za informacionu tehnologiju, predstavljajući ulazak Bangladeša u „svetski satelitski klub“.

„Zahvalila bih 'Tales Aleniji', proizvođaču satelita u Francuskoj, za izgradnju 'Bangabandu-1', kao i 'Spejs-Iks' iz SAD, koji je bio odgovoran za lansiranje satelita. Zahvalila bih i Rusiji koja nam je omogućila da koristimo njihov orbitalni slot“, rekla je Hasina.

Navodi se da će satelitom biti upravljano iz grada Džodpur u Gazipuru, u blizini glavnog grada Bangladeša i iz još jedne zemaljske stanice Rangamati Betbunija, na jugoistoku zemlje, koja će služiti kao alternativna stanica.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 15. maj 2018, 18:46)
anonymous [neregistrovani]

@lupetanje

I ti, majstore, prvo malo proveri pre no što druge nabediš da lupetaju. Kompanija "Arianespace" mnogo satelita lansira Sojuz raketama.
A znaš li da je pre nekoliko godina čak i pet francuskih špijunskih satelita lansirao Sojuz?
I ne čudite se zašto Sojuz. Jednostavno, velike je nosivosti i jeftin. Prošle godine oborio je sopstveni rekord ponevši 73 satelita u orbitu odjednom.
Evropskoj svemirskoj agenciji sa kosmodroma u Francuskog Gvajani satelite često lansira Sojuz.
Ne bih da nabrajam, nema smisla, ali prvo se dobro informiši, a onda druge demantuj.

(utorak, 15. maj 2018, 17:58)
anonymous [neregistrovani]

lupetanje

Da ste vi zivi i zdravi, Francuzi vec decenijama lansiraju svoje a i dobar deo svetskih satelita sami, raketama "Ariane". Toliko, o domacim internet strucnjacima.

(utorak, 15. maj 2018, 17:29)
anonymous [neregistrovani]

@:?

E, onda naprimer, ni Francuzi nemaju nikakvo dostignuće. Satelite im uglavnom lansira "Sojuz". Tako ispada po tvojoj logici.

(utorak, 15. maj 2018, 17:01)
anonymous [neregistrovani]

Re:?

Nije fora. Znaš li uopšte koliko zemalja lansira sopstvene satelite. Najveći broj "uslužnog" lansiranja uglavnom obavljaju Rusi. Tek nešto malo država lansira satelite u zemljunu orbitu.

(subota, 12. maj 2018, 19:44)
anonymous [neregistrovani]

?

Fora bi bila da su oni napravili satelit i lansirali ga, ovako su platili nekome da sve uradi u njihovo ime.

Nije apsolutno nikakvo dostignuce Bangladesa.

(subota, 12. maj 2018, 19:26)
anonymous [neregistrovani]

Svemirska i modna sila

Skora dokumentarac o radnic(a)ima u Bangladesu koje za 60$ mjesecno proizvode C&A, WE, H&M, Esprit...
konfekciju. Bravo za premijerku.