Šta će Rusi sutra prikazati na vojnoj paradi

Robotizovani tenk „uran 9“, nove hipersonične rakete „kinžal“, dronovi „korsar“ i „katran“, borbeni avion pete generacije „suhoj 57“ – samo su neki od oružanih sistema koje će Rusija prikazati na sutrašnjoj vojnoj paradi povodom Dana pobede.

Rusija će na sutrašnjoj vojnoj paradi prikazati novi robotizovani tenk „uran 9“ i nove oružane sisteme testirane na bojnom polju u Siriji.

Višenamenski robotizovani borbeni kompleks „uran 9“ naoružan je protivtenkovskim raketama, topovima i mitraljezom.

Bi-Bi-Si prenosi da „uran 9“ može sam da locira mete, ali da odluku o paljbi donosi komandir vozila, koji sedi u blindiranom kamionu ne dalje od tri kilometra od „urana 9“.

Biće predstavljen i „robotizovani diverzant“, vozilo „uran 6“, koje se koristi za čišćenje mina. „Uran 6“ dokazao se u Palmiri, Alepu i Deir Ezoru u Siriji.

Ruski sajt Gazeta navodi da je „uran 6“ korišćen za uništenje mina na bezbednoj distanci, što je ruskim snagama omogućilo upad u područja pod kontrolom pobunjenika u Siriji.

Ovo vozilo takođe se vozi daljinski, a domet mu je do jednog kilometra.

Prvi put na paradi biće prikazan terenski pešadijski bagi, namenjen za sve terene. Vozilo AM-1 ima dva sedišta za ruske vojnike, a dizajnirano je za pešadiju ili specijalne jedinice za primenu tokom operacija na nepristupačnim terenima, navodi Bi-Bi-Si.

Navodi se da će biti prikazan i novi dron „korsar“, koji se može koristiti za raketne napade, izviđanje i prenos zaliha.

„Korsar“ ima domet veći od 160 kilometara, autonomiju leta od deset sati, a može leteti na visinama do šest kilometara.

Kako je rekao zamenik ruskog ministra odbrane Jurij Borisov, ruske oružane snage poseduju puno dronova, ali će na paradi biti prikazani samo „korsar“ i „katran“.

Ukoliko vreme u Moskvi bude povoljno, očekuje se i prelet lovačkih aviona, bombardera i helikoptera.

Avioni „mig 31“ će preleteti Moskvu noseći nove hipersonične protivbrodske rakete „kinžal“, koje mogu uništiti i nosače aviona.

Očekuje se da će biti viđeni i stelt lovački avion pete generacije, ponos ruskog ratnog vazduhoplovstva, „suhoj 57“ (poznat i kao T-50), navodi Bi-Bi-Si, dodajući da se i ovaj avion dokazao na ratištu u Siriji.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво