Šta će Rusi sutra prikazati na vojnoj paradi

Robotizovani tenk „uran 9“, nove hipersonične rakete „kinžal“, dronovi „korsar“ i „katran“, borbeni avion pete generacije „suhoj 57“ – samo su neki od oružanih sistema koje će Rusija prikazati na sutrašnjoj vojnoj paradi povodom Dana pobede.

Rusija će na sutrašnjoj vojnoj paradi prikazati novi robotizovani tenk „uran 9“ i nove oružane sisteme testirane na bojnom polju u Siriji.

Višenamenski robotizovani borbeni kompleks „uran 9“ naoružan je protivtenkovskim raketama, topovima i mitraljezom.

Bi-Bi-Si prenosi da „uran 9“ može sam da locira mete, ali da odluku o paljbi donosi komandir vozila, koji sedi u blindiranom kamionu ne dalje od tri kilometra od „urana 9“.

Biće predstavljen i „robotizovani diverzant“, vozilo „uran 6“, koje se koristi za čišćenje mina. „Uran 6“ dokazao se u Palmiri, Alepu i Deir Ezoru u Siriji.

Ruski sajt Gazeta navodi da je „uran 6“ korišćen za uništenje mina na bezbednoj distanci, što je ruskim snagama omogućilo upad u područja pod kontrolom pobunjenika u Siriji.

Ovo vozilo takođe se vozi daljinski, a domet mu je do jednog kilometra.

Prvi put na paradi biće prikazan terenski pešadijski bagi, namenjen za sve terene. Vozilo AM-1 ima dva sedišta za ruske vojnike, a dizajnirano je za pešadiju ili specijalne jedinice za primenu tokom operacija na nepristupačnim terenima, navodi Bi-Bi-Si.

Navodi se da će biti prikazan i novi dron „korsar“, koji se može koristiti za raketne napade, izviđanje i prenos zaliha.

„Korsar“ ima domet veći od 160 kilometara, autonomiju leta od deset sati, a može leteti na visinama do šest kilometara.

Kako je rekao zamenik ruskog ministra odbrane Jurij Borisov, ruske oružane snage poseduju puno dronova, ali će na paradi biti prikazani samo „korsar“ i „katran“.

Ukoliko vreme u Moskvi bude povoljno, očekuje se i prelet lovačkih aviona, bombardera i helikoptera.

Avioni „mig 31“ će preleteti Moskvu noseći nove hipersonične protivbrodske rakete „kinžal“, koje mogu uništiti i nosače aviona.

Očekuje se da će biti viđeni i stelt lovački avion pete generacije, ponos ruskog ratnog vazduhoplovstva, „suhoj 57“ (poznat i kao T-50), navodi Bi-Bi-Si, dodajući da se i ovaj avion dokazao na ratištu u Siriji.

broj komentara 9 pošalji komentar
(nedelja, 13. maj 2018, 10:19)
anonymous [neregistrovani]

granica?

Kako to mislis da bi nas pojeo mrak? Verovatno imas dokaze da nas Rusi stite svojim vonim potencijalom? Ako je tako cemu sva frustracija zbog "neprijateljskog okruzenja". Uozbiljite se "analiticari".

(utorak, 08. maj 2018, 20:59)
Kiza [neregistrovani]

.............

Svaka ti je na mestu

(utorak, 08. maj 2018, 20:52)
anonymous [neregistrovani]

Nazalost

Mi vise ne znamo (i necemo da znamo) da zavarimo kvalitetno dvije sipke a kamo li kombaj i traktor da napravimo. Imamo generaciju ljudi do 35 godina koji vola u zadnjicu ne znaju da ubodu. Samo se zavrsavaju koje kakvi propali fakulteti, posle se zale na drzavu itd. Svaka cast Rusima imaju oni i te kako kvalitetnu vojnu industriju i to njeguju.

(utorak, 08. maj 2018, 15:51)
anonymous [neregistrovani]

@ Šta će Rusi prikazati...

Iz onoga sto ce biti prikazano treba izvuci pouku ,a traktore i kombajne u domacoj proizvodnji ce te videti tek kada ih sami napravite, cisto da vas podsetim IMT je prodat Indusima za 500 hiljada eura.

(utorak, 08. maj 2018, 15:31)
anonymous [neregistrovani]

Sila

Trebalo je tu silu pokazati Siriji protiv Nato gde je stvarnost bila realna, a ne sad na paradi

(utorak, 08. maj 2018, 13:23)
anonymous [neregistrovani]

Pravo

E prijatelju pravo kazes daj nesto sami da napravimo pa da se divimo

(utorak, 08. maj 2018, 13:12)
jane [neregistrovani]

pomracenje svesti

Pa vidis upravo to rusko naoruzanje je granica izmedju nekih sila....jer da nije tog naoruzanja...odavno bi nas mrak pojeo

(utorak, 08. maj 2018, 11:54)
Ђорђе [neregistrovani]

Шта ће Руси сутра приказати на војној паради

Шта написати осим руска војна сила. Нека је са срећом!

(utorak, 08. maj 2018, 11:46)
anonymous [neregistrovani]

Šta će Rusi prikazati...

Šta me bre briga šta će Rusi da prikažu na vojnoj paradii! Zar nemamo pametnijeg posla nego se diviti tuđem naoružanju. Voleo bih da prikažemo npr neki moderan kombaj ili traktor proizveden u Srbiji nego svakodnevne glluposti koje objavljujete i servirate Rusofilima i Amerofilima.