Robot „Insajt“ krenuo put Marsa sa imenima 2.835 Srba!

Iz vazduhoplovne baze „Vandenberg“ u Kaliforniji danas je uz pomoć rakete „atlas 5“ lansiran istraživački robot „Insajt“ na Mars, koji bi trebalo da utvrdi od čega se sastoji Crvena planeta i u kojoj meri je njen sastav sličan Zemlji.

Ovo je prva interplanetarna misija koja je krenula (u 4.05 časova po lokalnom vremenu) sa američke Zapadne obale, a raketa „atlas 5“ će 485 miliona kilometara preći za nešto više od pola godine.

U letelici „Insajt“ (InSight - Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport),  nalazi se i čip sa 2.429.807 imena ljudi sa Zemlje, među kojima je i 2.835 imena osoba iz Srbije koje su poslale podatke putem Nasinog sajta.

Na sajtu američke agencije za istraživanje svemira piše da je nakon predatih skoro 2,5 miliona „bording pasova“, registracija okončana.

Inače, „Insajt“ je deo Nasinog programa čija je misija sletanje i kretanje robota, proizvedenog u fabrici „Lokid Martin“, po površini Meseca ili Marsa. Svrha je istraživanje i otkrivanje procesa koji su oblikovali planete Sunčevog sistema pre više od 4,5 milijarde godina.

Navodi se da će korišćenjem sofisticiranih instrumenata „Insajt“ uspeti da odgovori na pitanja nastanka planeta sličnih Zemlji. Robot, koji bi trebalo da provede dve godine na Marsu, poseduje dva instrumenta koji će meriti „puls“ Marsa, kao i aktivnosti planete.

Ima i opremu koja će mu omogućiti da uzima uzorke tla sa dubine od pet metara, a očekuje se i da bi moglo da se dođe do ključnih saznanja o brojnim zemljotresima na toj planeti, jer će prvi put biti postavljen seizmometar.

Bosanski portal Kliks navodi da se u čipu poslatom u letelici, uz imena iz Srbije, nalazi i čip sa 1.278 imena iz BiH, 3.505 iz Hrvatske i 128 iz Crne Gore.

Najviše imena, oko 600.000, ima iz SAD, na drugom mestu je Kina sa 260.000 imena, a potom slede Indija, Velika Britanija, Turska, Italija, Nemačka i Rusija.

Navodi se da je reč je o rezultatu kampanje koja je trajala godinama unazad, a sve što je trebalo da se uradi jeste da se na Nasin mejl pošalju osnovni podaci kako bi se zabeležilo ime osobe koja želi da bude deo misije.

„Insajt“ je prva istraživački robot koji će sleteti na Mars nakon „Kjuriositija“ koji se tamo nalazi već sedam godina.

Ukoliko sve protekne prema predviđanjima, „Insajt“ bi padobranom trebalo da se spusti na ravni ekvatorijalni deo Marsa, gde ne bi trebalo da bude stena koje bi mogle da onemoguće idealno prizemljenje na tri noge.

Spuštanje je planirano za 26. novembar, preneo je AP.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво