Smederevo, prvi grad u svetu koji će „prodisati“ na alge

Srpski naučnici iz Instituta za multidiscplinarna istraživanja napravili su revolucionarne iskorake sa mikroalgama. Već su uzgojili prve alge sa kojima će spustiti svetsku cenu biodizela. A sa novim otkrićem, koji je dobio priznanje Ujedinjenih nacija, iz algi će praviti i kiseonik za zagađene gradove i one koji oskudevaju u prirodnom zelenilu.

Smederevo je grad koji će prvi u svetu prodisati na alge jer će njihovi travnjaci dobiti foto-bioreaktore.

To su svojevrsni akvarijumi koji prerađuju ugljen-dioksid i proizvode kiseonik kao zamenu za dva-tri drveta.

„Prednost ovog sistema zahteva jako malu površinu. Znači stopa tog sistema je samo tri kvadratna metra, a efikasnost mu je na nivou 400 kvadratnih metra travnjaka. Ovo imitira park i imate praktično isti efekat, a posebno je zgodno za te zatvorene prostore“, objašnjava dr Ivan Spasojević, direktor projekta u Institutu za multidisciplinarna istraživanja.

Za samo pola godine napravili su novu laboratoriju i uspeli da prvom soju algi iz kojih će dobijati biodizel, ubrzaju rast i ugoje ih 20 odsto.

„One mogu da proizvedu više masti samim tim više lipida, samim tim više goriva, što bi snizilo cenu goriva na tržištu i do 20 posto. Mi sada radimo sa jednim sojem, njega smo završili, imamo u opticaju još sedam“, dodaje Mima Romanović, student doktorskih studija sa Hemijskog fakulteta u Beogradu.

„To je vrsta koja izuzetno brzo raste, nju smo uspeli da ubrzamo, pa očekujemo bolje rezultate sa onim koje sporije rastu i tako prave više masti koje nam trebaju za biogorivo“, kaže Spasojević.

„Prošli smo prve neke eksperimente, inicijalne, koji pokazuju za sada dobre rezultate. Odnosno, sama ideja projekta pokazuje da može da zaživi“, smatra dr Marina Stanić, naučni saradnik u Institutu za multidisciplinarna istraživanja.

Projekat proizvodnje biodizela iz alge namenjen je komercijalnoj upotrebi, finasira se iz NATO programa „Nauka za mir i bezbednost“ sa 400 hiljada evra.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво