Dostavna vozila na električni pogon dogodine pred Evropljanima

Od sledeće godine, na evropskom tržištu će se pojaviti prvo dostavno vozilo na električni pogon. Novi „sprinter“ predstavljen je u Amsterdamu, a predviđa se da će u narednih 10 godina sve gradske službe koristiti vozila na struju. Poštanske i dostavne kombije na struju već je naručilo nekoliko gradova Evrope. Takvo rešenje bi se zbog jeftine struje kod nas i te kako isplatilo, a smanjilo bi se zagađenje 30 odsto, kažu stručnjaci.

Električni „sprinter“ već vozi svoje probne kilometre. Cena pređenih 100 kilometra je oko pet evra, a sa pogodnostima koje nude veći gradovi u Evropi ona se može prepoloviti.

Vlade članica Evropske unije dogovorile su se da taj čisti vid prevoza pomažu sa 30 do 40 odsto vrednosti vozila, a prednost korišćenja takvih automobila je što mogu u centar grada bez nadoknade i to žutom trakom.

Motor ovog vozila je naravljen da može da ponese tonu do daljine od 150 kilometara bez punjenja. Punjenje 80 odsto baterije traje 45 minuta, što znači da se na svakih pređenih 100 kilometara vozilo mora da se puni 45 minuta. Za sada, kažu strunjaci, a i oni koji već koriste ovakva dostavna vozila da je to sasvim zadovoljavajuće, naročito u velikim gradskim celinama.

Ovakav vid transporta će se još usavršavati.

„Domet baterije 2020. godine će se povećati na oko 500 kilometara, a ona će se puniti za 15 minuta. Međutim, takvi sistemi, iako sada postoje skupi su za serijsku proizvodnju“, objašnjava Fenber Ziling iz „Mercedesa“.

Da bi se ovakva vozila masovnije prodavala kod nas potrebno je doneti zakone i obezbediti subenciju države. Primera radi, u našem okruženju subvencije za elektro-vozila iznose od 6.000 do 9.000 evra uz besplatnu putarinu, parking i punjenje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи