„Razlivalište“, kako da pokrenete sopstveni posao

Ako imate između 15 i 30 godina i ideju za pokretanje društvenog biznisa, do kraja maja možete da se prijavite na konkurs za program „Razlivališta“. Šta je „Razlivalište“, šta možete da naučite i kako da zaradite?

Oni koji gaje biljke na terasu ne izlaze bez kantice za zalivanje. Oni koji gaje biljke u pametnoj baštici to čine u stanu i umesto kantice zalivaju telefonom.

Preko aplikacije možete da kontrolišete sve uslove, između ostalog i količinu svetlosti.

„Tokom cele godine ovaj gedžet vas obaveštava kada treba da im upalite, ugasite svetlo i kada treba da im dopunite vodu u rezervoar. Okvirno, mnogo efikasniji sistem od tradicionalnih saksija, da tako kažem, pošto vodu dolivate svega tri do četiri nedelje a bilo gde da ste, možete da odete na odmor samo jednim klikom rešite problem“, objašnjava Anja Čarapić iz „Urbiga“.

Ideja je da biljke koji sami uzgajate pojedete i zamenite novim saksijama, odnosno kertridžima. Osmislio ju je tim četvoro mladih ljudi – ekologa, inženjera, dizajnera softvera i hardvera. Testirali su je na startap koferenciji „Slaš“ u Finskoj.

„Probali smo tu ideju da testiramo u Srbiji, ušli smo u 'Social Impact Award', koji nam je dosta pomogao da od te same ideje, koja sama po sebi ne znači ništa, da je realizujemo u neke početne MVP odnosno prototipove i da izađemo iz naše kancelarije i sobe gde smo razvijali tu ideju i konkretno popričamo sa potrošačima o njihovim problemima“, ukazuje Ema Stepanović, koordinatorka projekta "Social Impact Award".

Oni su jedan od četiri pobednička tima programa "Social Impact Awart", koji se održava istovremeno u 26 zemlja Evrope, Azije i Afrike.

„Mi uzimamo deset finalista, nakon tog 27. maja oni ulaze u letnji inkubacioni period gde im pružamo mentorsku i ekspertsku podršku da testiraju i razvijaju svoje biznis ideje, za svoja preduzeća i potom žiri bira troje pobednika, dok se kroz glasanje zajednice bira još jedan četvrti pobednički tim i oni dobijaju finansijsku podršku od 1.500 evra i put u Gruziju“, dodaje Stepanovićeva.

Da biste bili deo programa važno je da niste stariji od trideset, ali i da je vaša biznis ideja dosta mlađa od vas.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи