Zakerberg: I moji podaci uzeti, istražujemo umešanost Univerziteta „Kembridž“

Prvi čovek „Fejsbuka“ Mark Zakerberg otkrio je da su i njegovi podaci bili među milionima onih koji su prikupljeni u skandalu sa „Kembridž analitikom“. Takođe, Zakerberg je rekao da „Fejsbuk“ razmatra preduzimanje mera protiv Univerziteta „Kembridž“.

Закерберг: И моји подаци узети, истражујемо умешаност Универзитета „Кембриџ“ Закерберг: И моји подаци узети, истражујемо умешаност Универзитета „Кембриџ“

Tokom drugog dana saslušanja pred Kongresom, osnivač i izvršni direktor „Fejsbuka“ rekao je da se među podacima koje je firma „Kembridž analitika“ ilegalno prikupila od nekoliko desetina miliona korisnika nalaze i njegovi.

Zakerberg je istakao i da „Fejsbuk“ istražuje da li da preduzme mere protiv Univerziteta „Kembridž“, gde je radio Aleksandar Kogan, koji je prikupljao i prodavao lične podatke za „Kembridž analitiku“.

„Otkrili smo da je postojao čitav program povezan sa Univerzitetom Kembridž, gde je još nekoliko drugih istraživača radilo na sličnim aplikacijama za prikupljanje podataka“, rekao je Zakerberg.

Renomirani britanski univerzitet reagovao je na njegove reči, saopštivši da su iznenađeni da je Zakerberg tek sada saznao za njihov rad.

„Naši istraživači objavljuju takve i slične studije od 2013. godine u ozbiljnim i proverenim naučnim časopisima, a mnoga od tih istraživanja objavljena su i u međunarodnim medijima“, istakli su sa Univerziteta „Kembridž“.

Među objavljenim studijama nalazi se i jedna iz 2015. godine, koju je predvodio Aleksandar Kogan, zajedno sa dva radnika „Fejsbuka“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи