Kineska kosmička stanica pada na Zemlju za nekoliko dana?

Delovi pokvarene kosmičke stanice „Tiangong-1“ mogli bi da padnu na površinu Zemlje već u petak, upozorili su naučnici koji prate kretanje kineske leteće laboratorije.

Evropska agencija za istraživanje svemira prognozirala je da će „Tiangong-1“ (Nebeska palata) pasti na Zemlju između 30. marta i 2. aprila, javlja Bi-Bi-Si.

Još se ne zna gde će pasti kineska kosmička stanica, koja je deo ambicioznog svemirskog programa te azijske zemlje i prototip prve takve stanice sa ljudskom posadom čije je lansiranje planirano za 2022. godinu.

Nebeska palata krenula je put kosmosa 2011. godine, a svoju misiju završila je pet godina kasnije, od kada se očekuje njen pad na Zemlju.

„Tiangong-1“ je uzrok mnogih briga jer Kina više nema kontrolu nad njom. Kineski inženjeri ne mogu ponovo da upale motore i usmere kosmičku stanicu ka nekoj većoj vodenoj površini.

Stanica „Tiangong-1“ bila je teška gotovo 8.500 kilograma kada je lansirana 2011. godine, što je kvalifikuje za jedan od najmasivnijih objekata koji će nekontrolisano pasti na površinu Zemlje. Ipak, najveći deo letelice sagoreće u atmosferi, ali je moguće da će njeni veći delovi pasti na tlo.

Nebeska palata kreće se nešto brže od 27.000 kilometra na čas.

Naučnici prate kretanje stanice, ali je to sve što mogu u ovom momentu jer je procenjeno da će pasti negde u Južnoj Americi, Africi, Australiji, delovima Severne Amerike, Azije ili Evrope. Uprkos tome, verovatnoća da ti delovi pogode nekoga je izuzetno mala.

Osim Evropske agencije za istraživanje svemira, „Tiangong-1“ prate i Nasa i neprofitna organizacija "Aerospace Corporation".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи