Britanski parlamentarci: „Fejsbuk“ nas je obmanjivao

Šef komiteta za medije britanskog parlamenta Dejmijan Kolins kaže da je „Fejsbuk“ obmanjivao britanske parlamentarce o time koliki je rizik da se podaci korisnika dele bez njihove dozvole.

Kolins je rekao da će zatražiti od direktora „Fejsbuka“, Marka Zakerberga, i još jednog zvaničnika te kompanije da se pojave pred komitetom, koji istražuje dezinformacije i lažne vesti, prenosi AP.

„Neko mora da preuzme odgovornost za ovo. Vreme je da Mark Zakerberg prestane da se skriva iza svoje stranice na Fejsbuku“, rekao je Kolins.

Optužio je direkora kompanije za analizu podataka „Kembridž analitika“ Aleksandra Niksa da laže.

Niks je prošlog meseca saopštio da „Kembridž analitika“ nije dobila podatke od istraživača optuženog da je prikupljao lične informacije miliona korisnika Fejsbuka.

„Kembridž analitika“ prikupila je privatne informacije više od 50 miliona korisnika Fejsbuka koje je iskoristila za razvijanje tehnika za podršku izbornoj kampanji Donalda Trampa 2016. godine, objavili su Njujork tajms i londonski Obzerver.

Državni tužilac Masačusetsa Mora Hili je saopštila da je, posle ovih navoda, njena kancelarija pokrenula istragu.

„Građani Masačusetsa zaslužuju neodložne odgovore 'Fejsbuka' i 'Kembridž analitike'“, objavila je Hilijeva na Tviteru uz link koji vodi na tekst Njujork tajmsa.

„Fejsbuk“ je u petak saopštio da je suspendovao „Kembridž analitiku“ posle otkrića da su prekršena prava o privatnosti podataka, prenosi Rojters.

Američki i britanski listovi su, pozivajući se na bivše zaposlene „Kembridž analitike“, sa sedištem u Londonu, naveli da je ovo jedna od najvećih zloupotreba podataka u istoriji „Fejsbuka“.

Kako se navodi, „Kembridž analitika“ je iskoristila podatke, koje je bez dozvole preuzela početkom 2014. godine, za softverski program kojim se predviđa i utiče na izbor prilikom glasanja.

Obzerver piše da je više od 50 miliona profila u to vreme predstavljalo skoro četvrtinu potencijalnih glasača u SAD.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи