Kriptovalute najveća pretnja 2018. godine?

Vodeći informatički stručnjak Džejson Blumberg objavio je u magazinu „Forbs“ članak u kojem je upozorio da je ilegalno trgovanje kriptovalutama najveća pretnja 2018. godine i da ih treba zakonom zabraniti.

„Prošle sedmice napisao sam članak o ilegalnom trgovanju kriptovalutama – o tome kako hakeri ugrađuju softver za transakcije kriptovaluta u poslovne mreže, lične računare i druge naprave. Pokušao sam podići uzbunu i nazvao to najvećom pretnjom 2018. godine. Nisam otišao dovoljno daleko“, piše Blumberg u novom članku za Forbs.

Nakon dužeg razmišljanja, Blumberg je došao do zaključka da je ilegalno trgovanje kriptovalutama toliko zastrašujuće da bi sve kriptovalute trebalo ukinuti.

„Ovakve vrste napada mogu se toliko brzo proširiti da mogu preuzeti računare, mreže i baze podataka širom sveta. Moje mišljenje je da tehnologije za prevenciju ili ublažavanje ove podmukle 'infekcije' nikada neće dovoljno dobro funkcionisati. Postoji samo jedan način za savladavanje zveri: Moramo zakonom zabraniti sve kriptovalute koje postoje“, piše Blumberg.

Jedan od razloga zašto je područje kriptovaluta toliko podložno ilegalnom trgovanju je ideja trgovanja bez dozvole. Ukratko, to znači da bilo ko na internetu može poslovati kriptovalutama, prodavati ih, kupovati ili rudariti, stvarati pomoću posebnog softvera.

„Problem u poslovanju bez dozvole je u tome što ništa ne može zaustaviti kriminalce u trgovanju i stvaranju kriptovaluta. Naravno, nisu svi koji stvaraju kriptovalute kriminalci, ali mnogi sudeluju u ilegalnim aktivnostima kao što su izbegavanje plaćanja poreza, pranje novca ili finansiranje terorizma. Međutim, najstrašnija od svih kriminalnih aktivnosti je ilegalno stvaranje kriptovaluta“, piše Blumberg.

„Hakovanje naših računara je vrlo lako – potrebna je samo jedna žrtva, jedna poseta zloćudnoj stranici, jedno preuzimanje lažne aplikacije s interneta i bam! Haker je unutra“, piše Blumberg.

Dok se stručnjaci za sajber-sigurnost bore protiv tipičnih hakerskih napada, softver za stvaranje kriptovaluta tehnički nije zloćudan i može se ugraditi u svaki računar. Dok god računar ima pristup internetu, hakeri koji su ugradili softver mogu neometano poslovati kriptovalutama, smatra Blumberg.

„Najopasniji aspekt ilegalnog stvaranja kriptovaluta je što se može odvijati u nedogled. Na kraju krajeva, hakeri ništa ne kradu osim malo struje. U ovom svetu punom strašnijih pretnji, stvaranje kriptovaluta će uvek biti na kraju lestvice prioriteta. Dok potpuno ne sruši cele mreže“, upozorava Blumberg.

Tela za regulaciju širom sveta, ističe Blumberg, bore se protiv pranja novca pravilom da kompanije treba da znaju s kim posluju, što bi u teoriji trebalo da smanji izglede za kriminalne aktivnosti. Bilo bi logično primeniti isto pravilo na poslovanje kriptovalutama. Međutim, ono ne može funkcionisati u sistemu poslovanja bez dozvole. Ako je samo jedna osoba u lancu kriminalac, svi sudeluju u kriminalnoj aktivnosti.

„Kada izvršite transakciju bitkojnom, ko je zapravo sprovodi? To nije ni trgovac, ni berza, ni rudar koji je za to nagrađen. To je svaka osoba u lancu, jer tako funkcioniše poslovanje. Istina je da samo jedan rudar biva nagrađen, ali transakcija je zabežena kod svake osobe u lancu“, objašnjava Blumberg i upozorava: „Stoga, ako je samo jedan od trgovaca kriptovalutom kriminalac, vi svakom transakcijom te kriptovalute podržavate kriminalnu aktivnost. I verujte, broj kriminalaca koji posluju kriptovalutama raste iz dana u dan“.

Blumberg zaključuje da svetu kriptovaluta preostaju dve opcije: uvođenje poslovanja uz dozvolu ili potpuno ukidanje kriptovaluta: „Uživajte u svetu trgovanja kriptovalutama bez dozvole dok možete, jer su mu dani odbrojani“, upozorio je Blumberg.

broj komentara 10 pošalji komentar
(ponedeljak, 19. mar 2018, 15:05)
as [neregistrovani]

Prpa

Finansijske institucije žele da ukinu finansijski instrument koji ne mogu da kontrolišu? Potpuno sam šokiran.

(sreda, 14. mar 2018, 14:28)
anonymous [neregistrovani]

Pitanje za ja prodajem maglu

Jel primas BTC kao sredstvo placanja?
Ako primas da dodjes da mi pustas svako jutro kad izlazim iz kuce :)

(utorak, 13. mar 2018, 12:23)
Горан [neregistrovani]

Криптовалуте су рак рана савременог рачунарства

А на који начин трговци и корисници криптовалута плаћају порез? Од пореза се праве путеви, школе, болнице ... Слажем се са идејом да се трговање криптовалутама под хитно или легализује или укине. Ја предлажем да се законски Укине и забрани коришћење криптовалута.

(utorak, 13. mar 2018, 11:19)
Zivkica [neregistrovani]

Kripto prevara

Kripto prevara, pitamida u kojoj vecina gubi ,Kako ti moze da se pravi pare rudarenjem tj komputerima koji resavaju neke zadatke I ti na kraju zaradio kripto valutu?!?!danas je druga kupuje Tim valutama a dostava postom na adresu,I niko nemoze da udje u trag ko je kupio,u tome lezi vrednost ove imaginarne valute

(utorak, 13. mar 2018, 11:07)
anonymous [neregistrovani]

Ja prodajem maglu

Moja magla se vidi. Zovu je podni dim. Vidi se i uživo kada mladenci plešu.

(utorak, 13. mar 2018, 07:33)
anonymous [neregistrovani]

clueless

haha...uvideo potencijal!

(utorak, 13. mar 2018, 06:29)
anonymous [neregistrovani]

Почело је!

Сваки пут када се јави нека револуционарна идеја увек постоје људи који ће желети да зауставе напредак.Криптовалуте су светла будућност која би могла да нас ослободи банкарског ропства.Само је питање времена када ће похлепна банкарска елита да крене у борбу птотив криптовалута.

(ponedeljak, 12. mar 2018, 23:08)
anonymous [neregistrovani]

Istine i zablude

Ceo tekst je pun neistina i velikih gluposti. Kao da ga je pisao bankar koji je zabrinut za svoje radno mesto u budućnosti ili desetogodišnje dete, a ne IT stručnjak-saradnik. Ovo zaista vređa inteligenciju ozbiljnih akademskih građana. Veliki pozdrav iz silikonske doline!

(ponedeljak, 12. mar 2018, 22:55)
anonymous [neregistrovani]

Jezivo je koliko ljudi jure ka "rudarenju" na računarima. Cene grafijčih karti "divljaju".

Vidim u oglasima da prodaju automobile novije proizvodnje i svašta još za mining uređaje. Meni pored toga što se nešto i zaradi sve to liči na odlične sprave za špijunažu pored dobro oprobanog fejsbuka i ostalih društvenih mreža.

(ponedeljak, 12. mar 2018, 22:48)
anonymous [neregistrovani]

Kriptovalute

Nisu slucajno izmisljene.