Šta će se desiti u Srbiji kada elektromobili postanu svakodnevica?

Najava Međunarodne konferencije o održivim energetskim sistemima koja će se u julu održati u Novom Sadu, poslužila je da se na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu održi predavanje o tome šta će se desiti u Srbiji kada elektromobili postanu svakodnevica. Naša mreža, kaže struka, pretrpeće velike promene, a pitanje je i iz kojih izvora će se proizvoditi struja. Ograničavajući faktor su svakako zakoni Evropske unije prema kojima posle 2030. godine nije dozvoljena proizvodnja struje iz lignita.

Rezerve uglja iz kojih sada Srbija dobija veći deo struje dovoljne su do 2050. godine, a posle toga imamo dve opcije – nuklearnu – i obnovljive sisteme na vetar i vodu.

Kako tvrde profesori na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu – EU će zabraniti i ograničiti proizvodnju struje iz uglja već 2030. godine. To utiče i na našu strategiju, a nuklearke nećemo moći da gradimo ako nismo u NATO-u iz vojno-bezbednosnih razloga.

Zato nam ostaje samo snaga vode i vetra koja treba da puni mrežu, a i automobile u budućnosti.

„Kako izgleda energetika u 2100. godini u Srbiji. Tada je lignit nula, sad je lignit 70 odsto. Ja bih rekao: 'Zaboravimo nuklearnu opciju u ovom trenutku', to znači sve je obnovljivo, hidro deo je 30 do 40 odsto, a ostalo je sunce i vetar, i biomasa, naravno“, objašanjava dr Nikola Rajaković sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

U privrednoj komori Srbije sagledavaju dolazak novih tehnlogija i traže da se zbog novog, električnog pogona automobila pokrene lanac zakonskih i institucionalnih promena.

„Strukturalne mere za mala i srednja preduzeća, stimultivne mere za električne automobile, mislim da bi novac iz zelenog fonda mogao da bude važan pokretač novog imobiliteta u Srbiji i rast BDP-a u Srbiji“, smatra Siniša Mitrović iz Privredne komore Srbije.

Kongres u Novom Sadu u junu treba da odgovori na pitanje kuda i kako idemo. Da bi se propagirala tema elektromobiliteta iznajmljen je jedan „tesla“ automobil koji kruži Srbijom i kojeg će imati priliku da probaju i studenti i profesori srpskih univerziteta.

„Cilj je da pokažemo da električni automobili mogu da se pune bilo gde, da svako može da poveže utičnicu, da to nije previše komplikovano, da je lako i ekološki prihvatljivo“, ističe Ilija Batez Bjelić sa Elektrotehničkog fakuleta u Beogradu.

Na predavanju se čulo da već sada sunčani kolektori i vetrenjače daju struju standardnog napona uz cenu koja je manja od eksploatacije uglja.

To je velika šansa i za nas jer imamo i znanje i pamet koji mogu da započnu nove projekte bez uvoza tehnologije, tvrde stručnjaci Elektrotehničkog fakulteta i dodaju da celokupna elektro-mreža mora da se remontuje ako želimo da vozimo automobile na struju.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво