„Teslom“ od Zagreba do Beograda

Evropski kupci u 2017. češće su se odlučivali za „teslin model S” nego za „mercedes S klase” ili „BMV 7“. To je ozbiljno upozorenje evropskim proizvođačima automobila da do 2020. proizvodnju prestižnih modela prebace sa benzina i dizela na struju.

Ovih dana na Beogradski univerzitet stigao je i prvi „tesla S“ automobil. Profesori i studenti moći će u realnim uslovima da testiraju to vozilo. Naša ekipa među prvima upoznala se sa mogućnostima korišćenja takvih automobila kod nas.

Kod nas trenutno nekoliko firmi pregovara o zastupanju i prodaji „tesla“ vozila, a da bi ona bila ponuđena našoj publici potrebno je bar 150 punjača u Srbiji, a trenutno ih imamo samo nekoliko.

Dolazak „teslom“ iz Zagreba u Beograd izazov je koji treba planirati. Međupunjenje može biti od četiri do šest časova.

„Prvo punjenje je bilo u Slavonskom brodu, gde ima punjač od sedam kilovata, zatim smo se punili odmah po prelasku granice kod naplatne rampe Adaševci, gde takođe ima punjac, ali nije nam bilo potrebno“, kaže Borna Doračić sa Elektrotehničkog fakulteta u Zagrebu.

Imali smo priliku da upoznamo komfor i ubrzanja „tesla“ automobila. Režim vožnje se može podešavati, a karte za vožnju bez vozača postoje i za Srbiju. U susednoj Hrvatskoj za ovakve automobile daju i velike subvenicije za kupovinu.

Subvencije su u Hrvatskoj kada bude izašao pravilnik 10.000 evra, pre je bilo još nekih subvencija. Primera radi, to su bile subvencije za hibride 10.000 kuna, što je oko 1.400 evra“, ističe Doračićeva.

Punjenje „tesle“ moguće je i na kućni priključak za struju. U praksi se pokazalo da je za to potrebno od sedam do devet sati u zavisnosti od napona.

Međutim, ako bi se 1000 „tesli“ odjednom uključilo na punjenje na primer na Novom Beogradu moglo bi doći do kolapsa mreže tvrde stručnjaci sa elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i dodaju da bismo morali da napravimo novu mrežu i nove punjače, ako ne zbog nas, onda zbog onih koji će sa ovakvim autombilima sve više dolaziti u Srbiju.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи