Major Tom u „tesli“ krstari svemirom, Tramp čestitao Masku

Jutro posle velikog uspeha „Spejs iksa“ i uspešnog lansiranja „falkon hevija“, najsnažnije rakete današnjice, presabiraju se utisci. Američki predsednik Donald Tramp čestitao je na „fantastičnom uspehu“ osnivaču kompanije „Spejs iks“, Ilonu Masku, koji i dalje skoro da ne može da poveruje da je lansiranje prošlo uspešno.

„Falkon hevi“ sinoć je postala najsnažnija raketa u upotrebi, koja će, daleko jeftinije od konkurencije, moći u svemir da odnese 64 tone tereta, što će omogućiti dalje istraživanje svemira i moguće odlaske ljudskih posada na druga nebeska tela.

Jedini putnik na raketi bila je lutka u astronautskom odelu (popularno nazvana major Tom zbog lika iz pesme Space Oddity Dejvida Bouvija, koja je sve vreme puštana tokom lansiranja) smeštena u Maskov „tesla roudster“.

„Spejs iks“ je objavio i nekoliko sjajnih fotografija električnog automobila dok kruži Van Alenovim pojasevima oko Zemlje.

Uprkos tome što centralni potisnik nije uspeo da bezbedno sleti na okeansku baržu, čitava misija je označena kao izuzetan uspeh.

„Još pokušavam da shvatim šta se sve desilo. Sve mi je delovalo neverovatno. Sve vreme pred lansiranje imao sam sliku eksplozije u glavi, ali to se, srećom, nije desilo“, rekao je Mask na konferenciji posle lansiranja.

Brojne pohvale i čestitke počele su da pristižu posle uspešnog lansiranja, a među njima je bio i predsednik SAD Donald Tramp, koji je čitav događaj nazvao „vrhuncem američkog progresa“.

„Čestitam Ilonu Masku i 'Spejs iksu' na uspešnom lansiranju 'falkon hevija'. Ovo dostignuće, zajedno sa Nasinim komercijalnim i međunarodnim partnerima, nastavlja da predstavlja američku genijalnost u najboljem svetlu“, istakao je američki predsednik.

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 11. feb 2018, 09:08)
anonymous [neregistrovani]

Daleko smo jos od uspeha

Sistematski imaju probleme sa sletanjem na barzu. Vise od pola sletanja je bilo neuspesno, ukljucujuci i ovo. Zadivljujuce da vest ne kaze ono najvaznije: raketa se slupala pri sletanju i ostetila mehanizme na samoj barzi za sletanje. Misija je, dakle, neuspesna. Tako ja to kao inzenjer vidim. Ili ti radi, ili ne radi, a ovo ne radi jos uvek. Nazad na projektovanje, pa da se vidi sta ne valja! U suprotnom, presahnuce finansije i citava ideja ce u muzej tehnike.

(četvrtak, 08. feb 2018, 21:54)
anonymous [neregistrovani]

naj snaznija raketa

Ali će i dallje da plaćaju ruse da im voze astronaute u kosmos.

(četvrtak, 08. feb 2018, 09:02)
anonymous [neregistrovani]

Major Tom

je los sofer ili nije ponio GPS.
Vec je otisao u pogresnom pravcu.

(sreda, 07. feb 2018, 23:56)
anonymous [neregistrovani]

Kavi ljudi

Prica o pneumaticima na Tesla automobilu u svemiru, postavljenog u zemljinoj geostacionarnoj orbiti, poslatog u svemir obnovljivom raketom ciji je vlasnik miloner sa vizijom, raketom koja se vraca na mesto polotenja i slece vertikalno na zadato mesto, ah da to nije interesantno, vazno da se zna sta je Mud and Snow oznaka na pneumaticima. Boze!

(sreda, 07. feb 2018, 15:52)
N.M. [neregistrovani]

"Letnje Gume"....

.....nemoj da si smesan, to se ovde ne proizvodi vec 30 godina . Sve gume su MS, pa se raspitaj sta je to.

(sreda, 07. feb 2018, 15:10)
anonymous [neregistrovani]

pitanje

Ko li ga je ovako savrseno fotografisao? Zbog letnjih guma ce da plati kaznu.