„Spejs iks“ lansirao raketu koja treba da nosi ljude na Mesec i Mars

Najsnažnija raketa na svetu „falkon hevi“, koja će omogućiti nošenje težih tereta u svemir i, potencijalno, ljudskih posada na Mesec i Mars, uspešno je poletela iz svemirskog centra „Kenedi“ na Floridi. Dva od tri potisnika uspešno se vratila na Zemlju, dok je treći promašio okeansku baržu na koju je trebalo da sleti.

U 21.45 časova (15.45 po lokalnom vremenu) „falkon hevi“ poletela je bez problema sa lansirne rampe posle paljenja motora, a nekoliko minuta kasnije sva tri potisnika, uz zvuk Bouvijeve pesme Space Oddity, uspešno su se odvojila i krenula nazad na Zemlju.

Ono što je posebno impresivno jeste što su dve od prve tri faze rakete uspešno skoro istovremeno sletele na Zemlju.

Treći (središnji) potisnik pri povratku na Zemlju nije uspeo da upali sve motore kako bi usporio pad i ostvario kontrolisano sletanje na okeansku baržu, koju je promašio za stotinak metara.

Ipak, ni barža nije prošla neoštećena jer je zbog snage udara pri brzini od 500 kilometara na čas, velika količina šrapnela oštetila platformu.

Osnivač „Spejs iksa“ Ilon Mask tvitovao je informacije o narednoj fazi leta – treća faza rakete sa njegovim „tesla roudsterom“, kao jedinim putnikom na njoj, će oko pet sati krstariti Van Alenovim pojasevima oko Zemlje, a onda se zaputiti ka Marsu.

Teško je opisati šta je „Spejs iks“ danas postigao: Uspešno je uvedena nova teška raketa za svemirska istraživanja, najsnažnija od „Apolo“ ere, i to je sve postigla privatna kompanija i to po deliću troškova u odnosu na druge slične sisteme koji danas postoje ili su u razvoju, piše Gardijan.

Vraćanje prvih faza rakete, što ih čini višekratnim, drastično smanjuje cenu svakog lansiranja.

Uprkos tome što Nasa i sama radi na razvoju svoje teške rakete, nazvane SLS, svako njeno lansiranje koštaće oko milijardu dolara. Sa druge strane, „Spejs iks“ procenjuje da će svako lansiranje „falkon hevija“ koštati oko 90 miliona dolara. 

Kompanija „Spejs iks“ sada može da se priprema za buduća lansiranja, koja bi čak mogla da se dese u roku od nekoliko meseci.

Raketa „falkon hevi“ je suštinski tri spojene „falkon 9“ rakete. Ipak, konfiguracija tri potisnika zahtevala je veliki broj prilagođavanja, uključujući i pojačavanje središnjeg potisnika.

Dvadesetsedam motora „merlin“ stvaraju skoro 23.000 kilonjutna potiska, skoro dva puta više od trenutno najsnažnije rakete na svetu - „delta IV hevi“. Raketa ima nosivost od 64 tone.

Jedina snažnija raketa ikada lansirana bila je „saturn V“, koju je Nasa koristila između 1966. i 1973. godine.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво