Sve je spremno za lansiranje najsnažnije rakete na svetu

Preduzetnik i milijarder Ilon Mask rekao je da će večeras kompanija „Spejs iks“ pokušati lansiranje rakete „falkon hevi“, koja ima dva puta veću nosivost i potisak od drugih raketa.

Imajući u vidu neslavnu istoriju prvih letova raketa, Mask i inženjeri su odlučili da u „falkon hevi“ smeste njegov stari model „tesla rodstera“, sa lutkom na vozačevom sedištu.

Naravno, tokom poletanja samo jedna pesma će se puštati iznova i iznova - Space Oddity od Devida Bouvija.

Očekuje se da će hiljade ljudi doći do ograde svemirskog centra „Kenedi“ na Floridi kako bi mogli da prate poletanje, koje bi moglo da se desi najranije u 19.30 časova (13.30 po lokalnom vremenu).

„Spejs iks“ je sebi dao rok od tri sata da pripremi raketu za poletanje u utorak, a ako se pojave neki tehnički problemi, drugi pokušaj će biti organizovan u sredu.

Raketa „Falkon hevi“ je suštinski tri spojene „falkon 9“ rakete. Ipak, konfiguracija tri potisnika zahtevala je veliki broj prilagođavanja, uključujući i pojačavanje središnjeg potisnika.

Dvadesetsedam motora „merlin“ trebalo bi da bude dovoljno da stvore skoro 23.000 kilonjutna potiska, skoro dva puta više od trenutno najsnažnije rakete na svetu - „delta IV hevi“.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 06. feb 2018, 15:38)
Trivia [neregistrovani]

Google zna

Da Falcon Heavy ima 2x vecu potisnu moc "caka" je u tezini goriva. Ovaj "novi" koristi tezinski lakse gorivo i za istu potisnu moc treba me manji volumen ... itd. A Space Shuttle je u stvari imao vecu potisnu snagu ali je koristena i pogon vlastite tezine a na stetu korisnog tereta.

(utorak, 06. feb 2018, 14:57)
Trajce [neregistrovani]

Mars ajoj

Ma nek udari u Mars i sve nek sprzi tamo

(utorak, 06. feb 2018, 12:53)
Saobraćajac [neregistrovani]

Oslobodimo RTS od "autocenzure"!


Na video snimku (2:40) se vidi da nema siguronosni pojas, a kada se vozite svemirom u automobilima bez krova mora se koristiti siguronosni pojas!

(utorak, 06. feb 2018, 12:46)
Упитник [neregistrovani]

А шта ако...

Шта ако приликом пада на површину Марса погоди неки од НАСА робота који тамо обитавају?