Što je više šara, to bolja zaštita – leptir štiti od falsifikovanja

Da bi svoja lična dokumenta ili predmete od velike umetničke vrednosti zaštitili od zloupotrebe dovoljan je jedan leptir. Tim srpskih naučnika u Institutu za fiziku u Zemunu osmislio je Teslagram, najbolji vid zaštite na svetu, koji predviđa da se ljuspice krila leptira, koje je nemoguće kopirati, ugrađuju u kartice, novčanice, dokumenta i umetnička dela.

Krila leptira pokrivena su sa čak 200.000 ljuspica. A nijedan leptir nema ista krila. Ovaj podatak bio je dovoljan naučnicima da osmisle najbolji vid zaštite na svetu. Struktura leptirovog krila složenija je od holograma i nemoguće ju je kopirati.

„Znate i sami kada uzmete novcanicu u ruke i pogledate onaj četvrtasti hologram na njenoj površini videćete da se tu prelivaju boje u zavisnosti od toga kako pomerate novčanicu. To što vidite na krilima leptira, te male strukture, te ljuspice su neka vrsta prirodnog holograma koji je, zbog toga što je priroda nepredvidljiva, svaki jedinstven“, kaže fizičar Dejan Pantelić.

Mogu se koristiti skoro sve vrste leptira. Što je više šara, to je bolja i zaštita, kažu naučnici. Proces nije lak.

„Te ljuspice su male, njihova dimenzija je otprilike jedna polovina vlasi kose, i možete da ih prenosite sa krila leptira na neku strukturu na različite načine. Jedan način je da koristite neku vrstu lepka, a drugi je da radite ljuspicu po ljuspicu“, objašnjava Pantelić.

Na ovu ideju došlo se još 2011. godine, a danas na tome radi veliki tim. Imaju podršku Ministarstva prosvete, a izum je 2015. godine, uz pomoć Svetske banke, zaštićen i registrovan. Šira primena tek se očekuje.

„U ovoj, prvoj fazi najbliži smo tome da identifikacione kartice i druga dokumenta budu zaštićeni. Ovog momenta možemo da pružamo uslugu za vrlo male serije zaštite vrednosnih dokumenata ili predmeta od visoke vrednosti“, istakao je Saša Lazović, rukovodilac Inovacionog centra Instituta.

U Institutu za fiziku tvrde da se sva rešenja kriju u prirodi i da su oni samo posmatrali, istraživali i otkrili ono što je milionima godina postojalo oko nas.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво